Kan bli beskyttet i EU

Kan bli beskyttet i EU

Tørrfisk fra Lofoten kan bli sidestilt med champagne og parmesan.

Første norske søknad om Beskyttet betegnelse er sendt på høring i EU.

– En milepæl for eksport av Tørrfisk fra Lofoten og norsk matkultur, sier fagsjef Nina Wærnes Hegdahl i Matmerk i en pressmelding.

Søknaden om det juridiske vernet har blitt behandlet i rekordfart i EU-apparatet. Normalt tar det flere år før behandlingen av en søknad og godkjenning av dokumentasjon er ferdigstilt. Denne gangen har det tatt under året.

– Tørrfisk fra Lofoten har en særstilling i norsk matkultur, samtidig som det var Norges aller første eksportprodukt. Det er blant de norske matproduktene som er mest kjent utover landegrensene, og særlig i Italia står den norske tørrfisken sterkt, fortsetter Hegdahl.

Beskyttet betegnelse er det sterkeste juridiske vernet en merkevare kan få. I Norge har Tørrfisk fra Lofoten hatt et juridisk vern i flere år på grunn av den åpenbare sammenhengen mellom klima og produkt. Det er også viktig for produsentene selv, som eksporterer mesteparten av sin produksjon.

Vernet er det sterkeste verktøyet mot kopiering, samtidig som det er en anerkjennelse av produktkvalitet. Oppkjøperne er villige til å betale mer for produkter med et slikt kvalitetsmerke. Høringsrunden i EU har en tidsbegrensning på tre måneder.

– Det trangeste nåløyet er allerede passert i og med at EU har godtatt all dokumentasjon. Dette kan få store positive konsekvenser for norske matskatter med eksportambisjoner, sier Hegdahl.

Foto: EFF, Elisabeth Johansen

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen