Kan dumpe lønn lovlig

Arbeidsinnvandrere kan jobbe lovlig for småpenger fra 1. mai neste år.
Redaksjonen
16 Desember 2008 - 15:00

I følge Arvid Eikeland i Fellesforbundet blir det fritt frem for arbeidsgivere å tilby så lav lønn de vil, helt lovlig.
 
Michella Maria Jensen, tillitsvalgt på Plaza hotell i Oslo, er redd for at mange arbeidsgivere vil sette profitt høyere enn moral, og derfor vil dumpe lønnen til utenlandske arbeidstakere fra 1. mai neste år
 
Bar bakke
Saken er at fra 1. mai neste år står tusenvis av arbeidsinnvandrere på bar bakke.
 
Da faller overgangsordningen for nye EU-land bort, og med det retten til minstelønn og andre sosiale rettigheter. Hittil har de hatt rett på 95,50 i timen.
 
-  I praksis blir det fritt fram for arbeidsgivere å tilby så lav lønn de vil. Arbeidsgiver kan tilby 20 kroner i lønn, uten ekstra overtidsbetaling, sier Eikeland.
 
- Jeg frykter at vi fra 1. mai neste år vi få to arbeidsmarkeder, der utlendinger blir en sosial underklasse, sier Michella Maria Jensen, tillitsvalgt på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo.
 
Rettigheter forsvinner
Når overgangsordningen for nye EU-land står arbeidsinnvandrere uten garantert rett til minstelønn, regulert arbeidstid, betalt overtid og feriepenger, skriver dagsavisen.no.
 
- Dessuten frykter jeg at mange bedrifter vil outsource virksomheten sin i ly av finanskrisen, slik at de indirekte kan dumpe lønninger, sier Michella Maria Jensen.
 
Hun er ikke er bekymret for de ansatte på hotell Plazas del, selv om hotellet har ansatte fra rundt 70 ulike land. Der har de tariffavtale.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her