Kan dumpe lønn lovlig

Arbeidsinnvandrere kan jobbe lovlig for småpenger fra 1. mai neste år.
Redaksjonen
16 Desember 2008 - 16:00

I følge Arvid Eikeland i Fellesforbundet blir det fritt frem for arbeidsgivere å tilby så lav lønn de vil, helt lovlig.
 
Michella Maria Jensen, tillitsvalgt på Plaza hotell i Oslo, er redd for at mange arbeidsgivere vil sette profitt høyere enn moral, og derfor vil dumpe lønnen til utenlandske arbeidstakere fra 1. mai neste år
 
Bar bakke
Saken er at fra 1. mai neste år står tusenvis av arbeidsinnvandrere på bar bakke.
 
Da faller overgangsordningen for nye EU-land bort, og med det retten til minstelønn og andre sosiale rettigheter. Hittil har de hatt rett på 95,50 i timen.
 
-  I praksis blir det fritt fram for arbeidsgivere å tilby så lav lønn de vil. Arbeidsgiver kan tilby 20 kroner i lønn, uten ekstra overtidsbetaling, sier Eikeland.
 
- Jeg frykter at vi fra 1. mai neste år vi få to arbeidsmarkeder, der utlendinger blir en sosial underklasse, sier Michella Maria Jensen, tillitsvalgt på Radisson SAS Plaza Hotel i Oslo.
 
Rettigheter forsvinner
Når overgangsordningen for nye EU-land står arbeidsinnvandrere uten garantert rett til minstelønn, regulert arbeidstid, betalt overtid og feriepenger, skriver dagsavisen.no.
 
- Dessuten frykter jeg at mange bedrifter vil outsource virksomheten sin i ly av finanskrisen, slik at de indirekte kan dumpe lønninger, sier Michella Maria Jensen.
 
Hun er ikke er bekymret for de ansatte på hotell Plazas del, selv om hotellet har ansatte fra rundt 70 ulike land. Der har de tariffavtale.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi
Dagens rett

Fyll kyllinglårene som i denne oppskriften - du blir fornøyd det vet vi

Overrask med en smakfull kyllingrett med sitron- og basilikumcouscous til middag i dag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her