Kan få sprøyte øko-bær med kopper

Ett skritt tilbake, mener motstandere.
Redaksjonen
20 August 2010 - 10:00

Forslaget fra Landbruks- og matdepartementet om ny økologiforskrift har nylig vært ute på høring. Det innebærer en rekke endringer, i trå med EUs regelverk for økologi som vi forplikter oss til gjennom EØS-avtalen. Det innebærer sprøyting med koppersulfat, som kan bli tillatt brukt mot sopp på økologisk frukt og bær.

-- Det er tilliten til kundene vi lever av. Jeg ser på det som en trussel for næringen hvis denne formen for sprøyting blir tillatt innenfor økologisk landbruk, sier Olav Jønsi i Økofrukt AS, en av Norges største økoprodusenter, til Nationen.

Mange økologiske bærprodusenter må kaste inn håndkleet på grunn av manglende etterspørsel. Regjeringens mål er å øke økologisk produksjon og forbruk med 15 prosent innen 2020. Jønsi mener kobbersprøyting ikke vil hjelpe.

-- Det vil bli ekstra vanskelig å øke det økologiske forbruket, ettersom de som er opptatt av økologisk gjerne vil leve litt sunnere enn andre, sier Jønsi. Han mener produktene blir så like at det ikke er noen vits i å skille økologisk produksjon fra den konvensjonelle.

Det er Mattilsynet som behandler saken, før de i løpet av høsten kommer med en anbefaling til departementet.

-- Det er likevel muligheter for å fastsette bestemmelser nasjonalt. Kopper er et av de punktene som vi har bedt om konkrete tilbakemeldinger på, slik at det kan vurderes om det er hensiktsmessig å videreføre det forbudet vi har i dag eller ikke, sier seniorrådgiver Torstein Skjolden i Mattilsynet til Nationen.
Koppersulfat er for øvrig tillatt brukt i økologisk vindyrking.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her