Kan også røde viner ha vinstein?

Ja, svarer vår spesialist Frithjof Nicolaysen og gir en grundig forklaring på hvorfor og hva vinstein er, og konstaterer at det ikke er påvirker smaken på vinen.
Redaksjonen
02 Juni 2000 - 20:13

Både røde og hvite viner kan ha vinstein. At noen forbinder det mest med hvite viner, er naturlig siden det er større sjanse for slik utfelling i hvite viner. Dette skyldes at syremengden er høyere i hvite viner (garvestoffene gjør at alle røde viner må gjennom en biologisk avsyrning, eple-melkesyregjæring). Syremengden eller pH i vinen er en av de faktorene som forårsaker utfelling. Alkoholstyrken er en annen. Tenk bare på årgangsportvinen som har betydelig med vinsteinsutfelling etter noen år.

Som spørreren riktig påpeker har dette ikke noe med smaken å gjøre hvis en da ikke skulle være uheldig å smake på noe av bunnfallet som er sandaktig og av og til bittert på grunn av garvestoffer som faller ut sammen med krystallene. I hvite viner kan krystallene som er saltet av vinsyren se ut som glasspartikler eller edelstener. I magesekken blir dette saltet løst helt opp.

Med unntak av de dyrere kvalitetsvinene blir all vin stabilisert ved lav temperatur for å unngå fremtidig vinsteinutfelling som mange opplever som fremmed og uønsket selv om det er helt ufarlig. Ettersom kunder av dyre kvalitetsviner er mer kjent med fenomenet unngår produsentene denne stabiliseringen som uunngåelig tapper vinen for endel stoffer som bidrar til opplevelsen av kvaliteten.

Viner som har lang fatlagring, for eksempel Gran Reserva i Rioja, vil sjelden vise dette ettersom utfellingen skjer i eiketønnene før flasketappingen. Ser man å innsiden av slike tretønner glinser de som om de var glassbelagte.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her