Kjappe poteter

Synes du det tar for lang tid å tilberede poteter? Fortvil ikke; nå er Morfana på vei - poteten som skal redde de raske måltider. Kanskje også velegnet som et eget måltid i seg selv?

Lang tilberedningstid har fått mange nordmenn til å kutte ut poteten, viser undersøkelser gjort for BAMA. Nå kommer poteten som er ferdigkokt på seks minutter.

Vaskete, uskrelte poteter beregnet for mikrobølgeovn kom på markedet 7. januar. Nå skal poteten ta opp kampen med pasta og ris om raskest tilberedingstid. Den nye ekspresspoteten er nemlig fiks ferdig på bare seks minutter.

- Mange synes vanlige poteter tar for lang tid å tilberede. Enkelte forbrukere opplever også at poteten har utviklet råte, er gammel eller har dårlig smak. Det har ført til at potetforbruket har sunket de senere år, sier Per Sommerstedt, marketingsjef i BAMA.

Nå mener han den nye ekspresspoteten har løst både tids- og kvalitetsproblemet.

Samme næringsinnhold
- Poteten er av den franske sorten Morfana, og selges i plastbeger på 500 gram. Plasten gjør at poteten ikke blir grønn og unngår å få groer. Når poteten skal tilberedes, stikker du hull i plasten og setter hele begeret i mikroen. Etter seks minutter er den klar til servering, forteller Sommerstedt.

Potetene pakkes i en spesiell film som reduserer åndingen. Den slipper ut oksygen, men ikke karbondioksid. Dermed går poteten nærmest i dvale. Det hindrer fordamping og grønnfarging. Potetene i plastbegrene er ikke skrelt, og holder derfor på næringsinnholdet.

Den samme poteten er også å få kjøpt i større pakninger. Denne har fått navnet partypotet, og er beregnet på å tilberedes i langpanne i ovnen. Med ferske urter og krydder kan dette være et måltid i seg selv.

C-vitaminkilde
- Poteten har en naturlig plass i et helsefremmende kosthold, og vi bør derfor spise mer av den. Likevel er forbruket av poteter er nesten halvert på 30 år, sier Sigrid Berge, daglig leder i landsforeningen for kosthold og helse.

Hun forteller at poteten i lange tider var vår viktigste kilde til vitamin C. Selv om vi nå spiser mer frukt og grønnsaker bidrar poteten fortsatt med 12 prosent av tilførselen av vitamin C i kosten vår. I tillegg er poteten rik på sunne karbohydrater og kostfiber.

- Ernæringsmyndighetene anbefaler at vi til sammen spiser fem frukter og grønnsaker om dagen, og poteten kan godt inngå som en av disse fem, sier hun.

Kilde: Newswire
Foto: Marthe Lein

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen