Kjemper om gull i Nordisk

Nordens beste østersåpnere kjemper nå om gull og heder - Apéritif dekker konkurransen direkte, og Norge er i finalen!
Redaksjonen
14 Mai 2011 - 16:40

Det er en flott dag for sylskarpe kniver, kraft, fart og spenning i det Nordens beste østersåpnere møtes til dyst.
 
For sjette gang arrangeres nemlig Nordisk mesterskap i østersåpning på Tanum Strand i Grebbestad, i dag - lørdag den 14. mai.
 
Apéritif følger konkurransen og artikkelen oppdateres.
 
Jevnt i innledende runder
De fire norske håpene møtte meget sterk konkurranse i det 16-manns store startfeltet med flere deltakere med internasjonale titler under beltet.
 
I sin første internasjonale konkurranse, nådde ikke vår egen Maria Brendehaug Petersen lenger enn til innledende runde, men hun var ikke misfornøyd med sin egen innsats.
 
To andre av Norges håp, Xiang Xu og Gorm Nørum, måtte også bite i gresset for den sterke konkurransen trass meget god innsats og godt resultat.
 
- Jeg er nok litt skuffet i dag ja, sier Xiang Xu. Jeg har ikke sett en flatøsters på veldig lang tid, og det må nok litt mer trening til før konkurransen neste gang.
 
 
Norsk gullhåp
Regjerende Norgesmester Peter Sandqvist gjorde derimot en meget god figur og kom på en meget sterk 2. plass etter innledende runder og er dermed direkte kvalifisert til semifinalen.
 
Han ble bare slått av Jesper Knudsen fra Danmark og har en god sjanse til å ta hjem tittelen for Norge.
 
- Jeg har en god følelse for konkurransen, sier Peter Sandqvist til Apéritif i dag. - Jeg har slått alle deltakerne i tidligere konkurranser, og fjorårets vinner Simon Tønsager slo meg bare med minst mulig margin i fjorårets VM.
 
Tett i semifinalen
Det norske håpet havnet i siste sameifinale sammen med regjerende Nordisk mester Simon Tönsager, bestemann fra innledende runder, danske Jesper Knudsen og tidligere verdensmester Hasse Johannesson.
 
Det skulle bli et tøft heat der deltakerne fulgte hverandre østers for østers, og Sandqvist var ferdig med sine 30 irske østers snaue sekundet etter Tönsager.
 
I den andre semifinalen møtte den andre av Tønsager-tvilingene, Jonas, estiske Anti Lepik, svenske Lars Karlsson og danske Henrik Surina.
 
Norsk i finalen
Fattige tre sekunder var alt som skulle til for å sikre Sandqvist en finaleplass i årets mesterskap.
 
Sammen med seg i finalen har han regjerende Nordiske mester Simon Tønsager, Hasse Johannesson og danske Jesper Knudsen har klart å gå helt til finalen i sitt første internasjonale mesterskap.
 
Det er i finalen at kreftene virkelig spiller inn, for deltakerne har allerede åpnet 60 østers, og det er lett å gå tom for krefter mot slutten av en lang dag
 
Jevn finale
Finalistene følger hverandre som skygger under åpningen, der det bare skiller tideler i tid pr. østers, men Johannesson virker som han tar det litt mer rolig og kontrollert.
 
De danske deltakerne utkonkurrerte Norges og Sveriges håp på tid, men det er ikke tiden alene som bestemmer hvem som vinner konkurransen.
 
Østersene skal også presenteres på en pen måte, ikke ha skallrester i seg, skal ikke være skårne eller ha blod i seg - som det blir gitt tilleggssekunder for.
 
Norsk seier i Vikingrace
Mens dommerne kommer opp med resultatene i årets mesterskap, kjemper de nordiske landene seg i mellom om hvilket lag som åpner østers raskest, i et såkalt vikingrace.
 
Det er de samme 30 østersene som skal åpnes, men uten at de bedømmes på skall rester eller annet.
 
Det norske laget tok en knepen seier foran Danmark, Sverige og Finland.
 
Vi gratulerer de norske østersåpnerne!
 
Følg den spennende innspurten her
 
Foto: Roger Kolbu

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her