Kjemper om gull i Nordisk

Nordens beste østersåpnere kjemper nå om gull og heder - Apéritif dekker konkurransen direkte, og Norge er i finalen!
Redaksjonen
14 Mai 2011 - 16:40

Det er en flott dag for sylskarpe kniver, kraft, fart og spenning i det Nordens beste østersåpnere møtes til dyst.
 
For sjette gang arrangeres nemlig Nordisk mesterskap i østersåpning på Tanum Strand i Grebbestad, i dag - lørdag den 14. mai.
 
Apéritif følger konkurransen og artikkelen oppdateres.
 
Jevnt i innledende runder
De fire norske håpene møtte meget sterk konkurranse i det 16-manns store startfeltet med flere deltakere med internasjonale titler under beltet.
 
I sin første internasjonale konkurranse, nådde ikke vår egen Maria Brendehaug Petersen lenger enn til innledende runde, men hun var ikke misfornøyd med sin egen innsats.
 
To andre av Norges håp, Xiang Xu og Gorm Nørum, måtte også bite i gresset for den sterke konkurransen trass meget god innsats og godt resultat.
 
- Jeg er nok litt skuffet i dag ja, sier Xiang Xu. Jeg har ikke sett en flatøsters på veldig lang tid, og det må nok litt mer trening til før konkurransen neste gang.
 
 
Norsk gullhåp
Regjerende Norgesmester Peter Sandqvist gjorde derimot en meget god figur og kom på en meget sterk 2. plass etter innledende runder og er dermed direkte kvalifisert til semifinalen.
 
Han ble bare slått av Jesper Knudsen fra Danmark og har en god sjanse til å ta hjem tittelen for Norge.
 
- Jeg har en god følelse for konkurransen, sier Peter Sandqvist til Apéritif i dag. - Jeg har slått alle deltakerne i tidligere konkurranser, og fjorårets vinner Simon Tønsager slo meg bare med minst mulig margin i fjorårets VM.
 
Tett i semifinalen
Det norske håpet havnet i siste sameifinale sammen med regjerende Nordisk mester Simon Tönsager, bestemann fra innledende runder, danske Jesper Knudsen og tidligere verdensmester Hasse Johannesson.
 
Det skulle bli et tøft heat der deltakerne fulgte hverandre østers for østers, og Sandqvist var ferdig med sine 30 irske østers snaue sekundet etter Tönsager.
 
I den andre semifinalen møtte den andre av Tønsager-tvilingene, Jonas, estiske Anti Lepik, svenske Lars Karlsson og danske Henrik Surina.
 
Norsk i finalen
Fattige tre sekunder var alt som skulle til for å sikre Sandqvist en finaleplass i årets mesterskap.
 
Sammen med seg i finalen har han regjerende Nordiske mester Simon Tønsager, Hasse Johannesson og danske Jesper Knudsen har klart å gå helt til finalen i sitt første internasjonale mesterskap.
 
Det er i finalen at kreftene virkelig spiller inn, for deltakerne har allerede åpnet 60 østers, og det er lett å gå tom for krefter mot slutten av en lang dag
 
Jevn finale
Finalistene følger hverandre som skygger under åpningen, der det bare skiller tideler i tid pr. østers, men Johannesson virker som han tar det litt mer rolig og kontrollert.
 
De danske deltakerne utkonkurrerte Norges og Sveriges håp på tid, men det er ikke tiden alene som bestemmer hvem som vinner konkurransen.
 
Østersene skal også presenteres på en pen måte, ikke ha skallrester i seg, skal ikke være skårne eller ha blod i seg - som det blir gitt tilleggssekunder for.
 
Norsk seier i Vikingrace
Mens dommerne kommer opp med resultatene i årets mesterskap, kjemper de nordiske landene seg i mellom om hvilket lag som åpner østers raskest, i et såkalt vikingrace.
 
Det er de samme 30 østersene som skal åpnes, men uten at de bedømmes på skall rester eller annet.
 
Det norske laget tok en knepen seier foran Danmark, Sverige og Finland.
 
Vi gratulerer de norske østersåpnerne!
 
Følg den spennende innspurten her
 
Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik steker du nudler med kylling - pad thai
Dagens rett

Slik steker du nudler med kylling - pad thai

Nudler blir ekstra gode når de stekes med kylling som i Thailand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her