Kjøp heller en kokebok

The Hairy Bikers' kokebok er ikke en kokebok. Det er en reiseskildring med mer eller mindre veltilberedt mat på kjøpet.
Redaksjonen
01 Februar 2008 - 14:55

Det er med stigende undring jeg har fulgt Dave Myers og Si King på TV-kanalen BBC Food. På hver sin motorsykkel reiser de verden rundt, og med jevne mellomrom går de løs på gryter og griller. Spørsmålet som stadig melder seg er: kan disse karene egentlig lage mat?

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Med boka i hånden får jeg i det minste svar på ett spørsmål: Dave og Si er ikke kokker. Det er på mange måter litt betryggende, men det gjør ikke nødvendigvis TV-programmene eller boka til noe det er verdt å bruke tid på sett fra et kulinarisk synspunkt. MC-gutta reiser fra land til land og opplever mye rart og morsomt, og støter selvsagt også på lokale ingredienser og matretter.

Amatørfotos
Og for å si det kort og brutalt: Tenner du på mat fra Irland, Namibia eller Vietnam, kjøp deg en kokebok fra dette landet. Det finnes knapt den avkrok i verden som ikke har spesialiserte kokebøker. De er (formodentlig) skrevet av eksperter, og gir dessuten et mye mer komplett bilde av det lokale kjøkkenet du er blitt nysgjerrig og sulten på. Skal du gå løs på for eksempel meksikansk mat, er det videre en fordel å finne en bok der matbildene er tatt av fotografer som behersker akkurat den kunsten. I denne boka er bildene omtrent som de du og jeg knipser når vi er ute på tur.

Og maten er altså tilberedt av amatørkokker som går løs på vilt fremmede retter for første gang.

Skjerper ikke appetitten
Men, for all del. Våre humørfylte venner har ting å by på. I tillegg til mye humor og entusiasme (ikke minst for mat og lokale særegenheter) gir de to oss veldig greie skildringer av stedene de besøker. For den som er interessert i å feriere på motorsykkel er The Hairy Bikers' kokebok en slags instruksjonsbok.

Og det kan selvsagt være moro å se bilde av to overvektige engelskmenn som tar gjørmebad i Romania, men det er ikke nødvendigvis med på å skjerpe appetitten...

349 kroner
NRK/BBC

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her