Kjøp heller en kokebok

The Hairy Bikers' kokebok er ikke en kokebok. Det er en reiseskildring med mer eller mindre veltilberedt mat på kjøpet.
Redaksjonen
01 Februar 2008 - 15:55

Det er med stigende undring jeg har fulgt Dave Myers og Si King på TV-kanalen BBC Food. På hver sin motorsykkel reiser de verden rundt, og med jevne mellomrom går de løs på gryter og griller. Spørsmålet som stadig melder seg er: kan disse karene egentlig lage mat?

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Med boka i hånden får jeg i det minste svar på ett spørsmål: Dave og Si er ikke kokker. Det er på mange måter litt betryggende, men det gjør ikke nødvendigvis TV-programmene eller boka til noe det er verdt å bruke tid på sett fra et kulinarisk synspunkt. MC-gutta reiser fra land til land og opplever mye rart og morsomt, og støter selvsagt også på lokale ingredienser og matretter.

Amatørfotos
Og for å si det kort og brutalt: Tenner du på mat fra Irland, Namibia eller Vietnam, kjøp deg en kokebok fra dette landet. Det finnes knapt den avkrok i verden som ikke har spesialiserte kokebøker. De er (formodentlig) skrevet av eksperter, og gir dessuten et mye mer komplett bilde av det lokale kjøkkenet du er blitt nysgjerrig og sulten på. Skal du gå løs på for eksempel meksikansk mat, er det videre en fordel å finne en bok der matbildene er tatt av fotografer som behersker akkurat den kunsten. I denne boka er bildene omtrent som de du og jeg knipser når vi er ute på tur.

Og maten er altså tilberedt av amatørkokker som går løs på vilt fremmede retter for første gang.

Skjerper ikke appetitten
Men, for all del. Våre humørfylte venner har ting å by på. I tillegg til mye humor og entusiasme (ikke minst for mat og lokale særegenheter) gir de to oss veldig greie skildringer av stedene de besøker. For den som er interessert i å feriere på motorsykkel er The Hairy Bikers' kokebok en slags instruksjonsbok.

Og det kan selvsagt være moro å se bilde av to overvektige engelskmenn som tar gjørmebad i Romania, men det er ikke nødvendigvis med på å skjerpe appetitten...

349 kroner
NRK/BBC

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør smaken av Norge til levevei - studiet for deg som vil jobbe med norsk tradisjonsdrikke

Fagskolen i Vikens utdanningstilbud Norsk tradisjonsdrikke som reiselivsprodukt er skredderskydd behovet til norsk reiseliv, og tar opp nye studenter i høst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her