Kjøp heller en kokebok

The Hairy Bikers' kokebok er ikke en kokebok. Det er en reiseskildring med mer eller mindre veltilberedt mat på kjøpet.
Redaksjonen
01 Februar 2008 - 14:55

Det er med stigende undring jeg har fulgt Dave Myers og Si King på TV-kanalen BBC Food. På hver sin motorsykkel reiser de verden rundt, og med jevne mellomrom går de løs på gryter og griller. Spørsmålet som stadig melder seg er: kan disse karene egentlig lage mat?

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Med boka i hånden får jeg i det minste svar på ett spørsmål: Dave og Si er ikke kokker. Det er på mange måter litt betryggende, men det gjør ikke nødvendigvis TV-programmene eller boka til noe det er verdt å bruke tid på sett fra et kulinarisk synspunkt. MC-gutta reiser fra land til land og opplever mye rart og morsomt, og støter selvsagt også på lokale ingredienser og matretter.

Amatørfotos
Og for å si det kort og brutalt: Tenner du på mat fra Irland, Namibia eller Vietnam, kjøp deg en kokebok fra dette landet. Det finnes knapt den avkrok i verden som ikke har spesialiserte kokebøker. De er (formodentlig) skrevet av eksperter, og gir dessuten et mye mer komplett bilde av det lokale kjøkkenet du er blitt nysgjerrig og sulten på. Skal du gå løs på for eksempel meksikansk mat, er det videre en fordel å finne en bok der matbildene er tatt av fotografer som behersker akkurat den kunsten. I denne boka er bildene omtrent som de du og jeg knipser når vi er ute på tur.

Og maten er altså tilberedt av amatørkokker som går løs på vilt fremmede retter for første gang.

Skjerper ikke appetitten
Men, for all del. Våre humørfylte venner har ting å by på. I tillegg til mye humor og entusiasme (ikke minst for mat og lokale særegenheter) gir de to oss veldig greie skildringer av stedene de besøker. For den som er interessert i å feriere på motorsykkel er The Hairy Bikers' kokebok en slags instruksjonsbok.

Og det kan selvsagt være moro å se bilde av to overvektige engelskmenn som tar gjørmebad i Romania, men det er ikke nødvendigvis med på å skjerpe appetitten...

349 kroner
NRK/BBC

Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk
Dagens rett

Nå er sesongen startet: Slik koker du lutefisk

Strever du med lutefiskkokingen? Med denne oppskriften blir resultatet perfekt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt
Dagens rett

Bruk restene fra søndagsmiddagen - det blir kjempegodt

Det er ikke så vanlig å bruke lam i pastaretter, men at det er en god ide, er dagens nudeloppskrift inspirert av Øst-Asia, et godt bevis på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner
+

Har skapt moderne vinhistorie av historiske viner

Å skape det nye Napa Valley gjennom fem oppkjøp i løpet av to år, er en storstilt ambisjon, men Carlton McCoy og Lawrence Wine Estates er på god vei. Den største omveltningen er i vinmarkene som alle nå dyrkes biodynamisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på en smaksrik tacograteng
Dagens rett

By på en smaksrik tacograteng

Denne retten er både smaksrik og lettlaget, og noe alle familiens medlemmer vil sette pris på. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En klassisk lammestek blir alltid vellykket
Dagens rett

En klassisk lammestek blir alltid vellykket

Mens lammesesongen fortsatt er på topp, benytter vi en hver mulighet til å lage det beste av denne råvaren. Nemlig lammestek.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her