Kjøp heller en kokebok

The Hairy Bikers' kokebok er ikke en kokebok. Det er en reiseskildring med mer eller mindre veltilberedt mat på kjøpet.

Det er med stigende undring jeg har fulgt Dave Myers og Si King på TV-kanalen BBC Food. På hver sin motorsykkel reiser de verden rundt, og med jevne mellomrom går de løs på gryter og griller. Spørsmålet som stadig melder seg er: kan disse karene egentlig lage mat?

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Med boka i hånden får jeg i det minste svar på ett spørsmål: Dave og Si er ikke kokker. Det er på mange måter litt betryggende, men det gjør ikke nødvendigvis TV-programmene eller boka til noe det er verdt å bruke tid på sett fra et kulinarisk synspunkt. MC-gutta reiser fra land til land og opplever mye rart og morsomt, og støter selvsagt også på lokale ingredienser og matretter.

Amatørfotos
Og for å si det kort og brutalt: Tenner du på mat fra Irland, Namibia eller Vietnam, kjøp deg en kokebok fra dette landet. Det finnes knapt den avkrok i verden som ikke har spesialiserte kokebøker. De er (formodentlig) skrevet av eksperter, og gir dessuten et mye mer komplett bilde av det lokale kjøkkenet du er blitt nysgjerrig og sulten på. Skal du gå løs på for eksempel meksikansk mat, er det videre en fordel å finne en bok der matbildene er tatt av fotografer som behersker akkurat den kunsten. I denne boka er bildene omtrent som de du og jeg knipser når vi er ute på tur.

Og maten er altså tilberedt av amatørkokker som går løs på vilt fremmede retter for første gang.

Skjerper ikke appetitten
Men, for all del. Våre humørfylte venner har ting å by på. I tillegg til mye humor og entusiasme (ikke minst for mat og lokale særegenheter) gir de to oss veldig greie skildringer av stedene de besøker. For den som er interessert i å feriere på motorsykkel er The Hairy Bikers' kokebok en slags instruksjonsbok.

Og det kan selvsagt være moro å se bilde av to overvektige engelskmenn som tar gjørmebad i Romania, men det er ikke nødvendigvis med på å skjerpe appetitten...

349 kroner
NRK/BBC

Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen