Klart for matfest i Ålesund

...mens TV 2-Eli Kari frister med cocktails.
Redaksjonen
09 August 2010 - 10:20

Fra 25. august fylles Ålesunds gater igjen av deilig matduft. I løpet av fire dager ventes det at mellom 65.000 og 70.000 mennesker kommer innom for en smakebit av festivalen.

- Det blir en stor folkefest, men også et arrangement det er verdt å få med seg for de som jobber med mat, sier daglig leder Erling Østrem i en pressemelding.

Årets festival er den 26. i rekken, og i år har man tatt tilbake litt av den opprinnelige tanken om at dette også skal være bransjens møtested.

- Men vi ser er at stadig flere vanlige folk er opptatt av kokkekunst, ikke minst på grunn av alle matprogrammene på fjernsyn, sier Østrem.

Og vanlige folk skal også få sjansen til å konkurrere. Nytt av året er nemlig kåringen av årets hobbykokk, en av flere norgesmestertitler som skal deles ut. Som alltid blir det også NM i sjømat, NM i kjøttfag og NM i klippfisk.

- En annen ny konkurranse er den mellom kokkelærlinger.  De skal kvalifisere seg til Norgescup 2011 i Stavanger, sier Østrem.

Eli Kari Gjengedal fra TV 2 kommer forhåpentlig med sola til Ålesund. Helt sikkert er det at værmelderen har med seg shakeren i bagasjen. Hun er nemlig en dyktig bartender, og skal holde kurs for bartenderne i byen. Her skal de lære å lage kreative cocktailer av gode råvarer. Gjengedal har jobbet i mange år som bartender og hovmester. Hun har også deltatt i NM i cocktails.

Det blir også duft av hjemmebakst i Ålesund. For fem år siden var Morten Schakenda en av landets beste kokker. Da bestemte han seg for å åpne eget bakeri i Lom. Det har blitt en stor suksess, og på festivalen skal han fortelle hvorfor han plutselig bestemte seg for å legge kokkeknivene på hylla og bli baker i dalene. Han har også med mye deig og vil lære bort noen triks til publikum. Og selvsagt vil det vanke smaksprøver fra bakeriet i Lom.

Nesten alt på programmet vil foregå i sentrum av jugendbyen. Her blir det både bondens marked, konkurranser, kurs og mye god mat. Ved St. Olavs plass blir det satt opp et stort telt, der restaurantene serverer retter til hyggelige priser. Det vil også bli et eget telt med mat og underholdning på kveldstid.

Mer informasjon om festivalen og programmet finner du på Matfestivalens hjemmesider.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker
Dagens rett

Slik skaper du feststemning på en tirsdag: Krydderstekt laks med ovnsbakte rotgrønnsaker

Med denne vrien på en hverdagslig laksemiddag, skaper du fest selv midt i uka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her