Klart for matfest i Ålesund

...mens TV 2-Eli Kari frister med cocktails.
Redaksjonen
09 August 2010 - 10:20

Fra 25. august fylles Ålesunds gater igjen av deilig matduft. I løpet av fire dager ventes det at mellom 65.000 og 70.000 mennesker kommer innom for en smakebit av festivalen.

- Det blir en stor folkefest, men også et arrangement det er verdt å få med seg for de som jobber med mat, sier daglig leder Erling Østrem i en pressemelding.

Årets festival er den 26. i rekken, og i år har man tatt tilbake litt av den opprinnelige tanken om at dette også skal være bransjens møtested.

- Men vi ser er at stadig flere vanlige folk er opptatt av kokkekunst, ikke minst på grunn av alle matprogrammene på fjernsyn, sier Østrem.

Og vanlige folk skal også få sjansen til å konkurrere. Nytt av året er nemlig kåringen av årets hobbykokk, en av flere norgesmestertitler som skal deles ut. Som alltid blir det også NM i sjømat, NM i kjøttfag og NM i klippfisk.

- En annen ny konkurranse er den mellom kokkelærlinger.  De skal kvalifisere seg til Norgescup 2011 i Stavanger, sier Østrem.

Eli Kari Gjengedal fra TV 2 kommer forhåpentlig med sola til Ålesund. Helt sikkert er det at værmelderen har med seg shakeren i bagasjen. Hun er nemlig en dyktig bartender, og skal holde kurs for bartenderne i byen. Her skal de lære å lage kreative cocktailer av gode råvarer. Gjengedal har jobbet i mange år som bartender og hovmester. Hun har også deltatt i NM i cocktails.

Det blir også duft av hjemmebakst i Ålesund. For fem år siden var Morten Schakenda en av landets beste kokker. Da bestemte han seg for å åpne eget bakeri i Lom. Det har blitt en stor suksess, og på festivalen skal han fortelle hvorfor han plutselig bestemte seg for å legge kokkeknivene på hylla og bli baker i dalene. Han har også med mye deig og vil lære bort noen triks til publikum. Og selvsagt vil det vanke smaksprøver fra bakeriet i Lom.

Nesten alt på programmet vil foregå i sentrum av jugendbyen. Her blir det både bondens marked, konkurranser, kurs og mye god mat. Ved St. Olavs plass blir det satt opp et stort telt, der restaurantene serverer retter til hyggelige priser. Det vil også bli et eget telt med mat og underholdning på kveldstid.

Mer informasjon om festivalen og programmet finner du på Matfestivalens hjemmesider.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils
Matkurs og vinkurs
Masterclass BEINSPIRED

MASTERCLASS BEINSPIRED: Hugel & Fils

På BEINSPIRED 2026 kan du få smake 5 flotte franske viner. Her er det begrenset antall plasser, så sikre deg dine billetter nå!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her