Klassisk chilensk

Etter å ha vært på det norske markedet i 12-13 år må chilenske viner kunne kalles klassikere. Og ukens vin holder koken som en av de bedre. Uten at hundrelappen må overskrides.

At Carmen Cabernet Sauvignon 1998/1999 (KK301283) til kr 98.00 betyr at du får mye vin for pengene er udiskutabelt. Ingen kompleks vin riktignok men mye god søt bærfrukt, både skogsbær og solbær, rund og middels fyldig, med hint av sjokolade, mint og krydder. Alle aromaene balanseres av bra friskhet. Og finishen er varm og krydret. Akkurat slik mange vil ha en rødvin. Og et godt følge til upretensiøs grillmat eller krydrete kjøttretter. Eller når du ønsker et glass varmende rødvin på terrassen eller i sofakroken.

Og chilenerne er eksperter i å lage slike lett-å-like-viner. Carmen ligger ikke tilbake. Her er det høy grad av profesjonalitet i alle ledd. Siste skudd på stammen til husets brede portefølje er serien Nativa. Foreløpig i to varianter, Cabernet Sauvignon og Chardonnay. Druene kommer fra Carmens egen vingård, Alto Jahuel i Maipo Valley, hvor det eksperimenteres med økologisk dyrkete druer. Stokkene til de aktuelle vinene ble plantet i henholdsvis 1990 og 1970 og det er ikke sprøytet eller benyttet kunstgjødsel siden 1994.

Et spennende prosjekt fra et land hvor stordrift er fristende innen alle typer jordbruk også vindruer. Vinene som kvalitetsmessig ligger et godt stykke over nivået for ukens vin er tilgjengelig i 98-utgaven, f.eks. Nativa Chardonnay 1999 kr 139.00 (45422) for den hvite, som er en hyggelig pris. Og det er de absolutt verdt, særlig når det er snakk om et økologisk produkt. Også selve fremstillingen tilfredsstiller kravene til et slikt produkt siden druene får gjære naturlig. Eneste ankepunktet er vel at det er benyttet fat av fransk eik som jo begynner å bli om ikke utrydningstruet så i alle fall sterkt beskattet og det er jo ikke i tråd med en "bærekraftig utvikling".

Men uansett: Stilen for begge vinen er selvsagt veldig Carmensk på reserva-nivå med mørk farge, moden frukt, en del fat og bløte tanniner/syrer. Men et godt alternativ for deg som kjører økolinja.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen