Kokebokfinalistene klare

Etter lange og grundige diskusjoner har juryen kommet frem til fem verdige finalister til Beste norske kokebok 2009.
Redaksjonen
08 November 2009 - 23:05

Norli og aperitif.no, Norges største nettsted om mat og drikke, kårer "Beste norske kokebok 2009". Det er andre gang norskproduserte kokebøker får slik oppmerksomhet.
 
Målsetningen er å øke forbrukernes oppmerksomhet på norskproduserte kokebøker, samt bidra til salg og markedsføring av norske kvalitetskokebøker. Alle forlag har hatt mulighet til å nominere blant årets utgivelser.
 
Det har kommet inn totalt 30 nominasjoner, som er på samme nivå som i fjor - finanskrisen til tross. 
 
I fjor vant Bent og Annette Stiansen med praktboken Stiansen inviterer til fest. Prisen bidro til ekstra blest rundt denne boken.

Fem spente finalister klare
Etter å ha vurdert alle de innsendte kokebøkene grundig, har juryen etter inngående diskusjoner kommet frem til følgende fem finalister:
 
• Mat fra skogen (Magnus Sjøberg og Baard Næss)
• Øl med kniv og gaffel (Sigrid Strætkvern)
• Morten Schakenda om boller, brød og tilfeldigheter fra bakeriet i Lom (John Rørdam)
• Familiekokeboka (Tom Victor Gausdal og Ole Martin Alfsen)
• Verdens beste (Eyvind Hellstrøm)
I tiden frem mot annonseringen av årets vinner, kan du lese mer om hver av finalistene i egne artikler her på våre sider.
 
Her vil du blant annet kunne se eksempler på på de fristende oppskriftene, samt lese mer om de enkelte bøkene.
 
Vinneren av årets pris blir annonsert i Norlis avdeling i Universitetsgaten fredag 20. november, samt selvfølgelig på våre sider.
 
Hvem kan stille?
Det er kun norskproduserte kokebøker som kan meldes på til konkurransen, det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her.
 
De enkelte bøkene vurderes blant annet etter følgende kriterier:
• Kreativitet
• Originalitet
• Språklig kvalitet
• Kvalitet på oppskriftene
• Design/bildekvalitet/trykk/papirvalg
• Brukervennlighet
• Blir man "sulten" av boken?
• Tilgjengelighet på råvarene som er brukt i oppskriftene
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som skal vurdere de enkelte bøkene.
 
Juryen består av:
 
• Bent Stiansen, stjernekokk og vinner av fjorårets pris
• Henry Notaker, kokebokhistoriker, forfatter og tidl. programleder i NRK
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif, Norges største nettsted om mat og drikke
• Knut Stene-Johansen, professor i litteratur og matskribent
• Kjersti Ørgersen Hartmann, seksjonsleder, Norli Bokhandel
• Per Borglund, kokebokanmelder og eier av Norges største kokeboksamling
 
 
Foto: Stockxpert, Gaute Gusrud

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her