Kokkemestrene fyller femti

Jubelen sto i taket da Norges Kokkemesteres Landsforening feiret sitt femtiårsjubileum søndag. Foreningen har blant annet bidratt til at Norge har et av verdens beste landslag i kokkekunst.
Redaksjonen
15 Mars 2004 - 02:00

Norges Kokkemesteres Landsforening (NKL) har plukket ut kandidatene til kokkelandslaget siden Norge deltok i kokke-OL for første gang, i Bern i 1954. Siden har det blitt mange medaljer for landslaget, og mye av æren tilfaller NKL.

- Laugene rundt omkring i landet har jobbet på grasrotnivå i alle år, og det er lagt ned mange dugnadstimer, blant annet for å sikre at unge talenter får mulighet til å reise og utvikle seg faglig, sier formann Per Lauritz Lien i NKL.

Enorm utvikling
Landsforeningen er en paraplyorganisasjon for alle landets mesterlaug, og har som formål å sørge for faglig utvikling, høy kvalitet i fagutdanningen, god rekruttering og økt oppmerksomhet rundt kokkeyrket. Foreningen har stått bak utgivelser av norske fagbøker, og deler dessuten årlig ut prisen "Årets Kjøkkensjef".

- Det har vært en formidabel utvikling i kokkeyrket i løpet av de femti årene foreningen har eksistert. Det hele startet med en håndfull entusiaster, men NKL teller i dag nær 1400 medlemmer over hele landet. Selv Svalbard har sitt mesterlaug, sier Lien.

Norge på spisekartet
Landbruksminister Lars Sponheim mener NKL har gjort en viktig innsats for profileringen av Norge og norsk gastronomi.

- Norge kan by på noen av verdens beste råvarer og mange svært dyktige fagfolk innen kokkeyrket. Gjennom å støtte kokkelandslaget og holde fokus på utviklingen av norsk matkultur, har NKL bidratt sterkt til at nordmenn er blitt mer opptatt av mat og at utlandet har oppdaget Norge som matnasjon, sier Sponheim.

I endring
Veteran og tidligere formann Folke Sundkvist husker den gang man åpnet årsmøtene i Norges Kokkemesteres Landsforening med ordene: "Mine herrer".

- I dag går jo ikke det. Kvinnene har kommet på banen, selv om det dessverre fortsatt finnes altfor få kvinnelige kjøkkensjefer, sier Sundkvist, som peker på store faglige og samfunnsmessige endringer i løpet av de femti årene landsforeningen har eksistert.

- Mens det før i tiden var nesten umoralsk å gå på kafé, inntar nå stadig flere nordmenn både lunsj og middag ute. Mange husker fortsatt den gang det bare fantes noen få restauranter i Oslo. I dag finnes det knapt nok et stoppested uten eget spisested. Det er én av mange grunner til at det i dag er viktigere enn noensinne å holde fokus på høy faglig kvalitet, sier Sundkvist.

Kilde: Pressekontoret

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her