Kokker i gourmet-kamp

De fem finalistene til årets Santa Rita Gourmet Cup er klare. Kokkene må selv komponere en tre-retters meny som skal matche tre forhåndsutvalgte viner.
Redaksjonen
17 November 2004 - 01:00

Santa Rita Gourmet Cup er en internasjonal kokkekonkurranse som arrangeres for sjette gang i år. Konkurransens mål er å heve kunnskapsnivået om vin blant kokkene slik at restaurantgjestene får en
bedre totalopplevelse.

Kokker fra 3 000 norske restauranter ble tidligere i høst invitert til å delta i den store konkurransen, og nå er de fem finalistene klare.
- De har laget spennende menyer, nivået er høyere enn noensinne. Nå blir utfordringen å få mat og vin til å smelte sammen i en helhet, sier juryformann Harald Osa.

To av finalistene har tilhold i Stavanger. Både Arnt Skjerve og Egil Ohm har sitt daglige virke ved N.B. Sørensens Dampskibsexpedition.

Unik konkurranse
Egil Ohm deltok også i konkurransen i fjor.
- Mange kokker har ikke kunnskaper om vin, og denne konkurransen fører til at flere blir interessert i helheten mat og vin, sier Ohm. Han mener dette også er en mer utfordrende konkurranseform enn tradisjonelle mat-tevlinger, og vininteressen blant kokkene er økende.
- Aldri har så mange kokker ønsket å ta vinkelnerutdannelse, sier Egil Ohm.

Lange tradisjoner
Den norske vinneren får besøke chilenske vingårder og skal tilberede vinnermenyen på det berømte vinslottet Casa Real for chilenske journalister og ledelsen i Santa Rita.

Chilensk vin er svært populær både i Norge og verden for øvrig.
- Mange vet ikke at vinproduksjon har svært lang tradisjon i landet. De første vinstokkene ble plantet i landet på 1500-tallet, og den moderne vinproduksjonen i Chile startet for 150 år siden, sier daglig leder Arne Sommerfeldt i vinimportøren Amka Saga, som arrangerer konkurransen.

Chilenske vingårder er nå også blitt reisemål for mat- og vinglade fra hele verden. Santa Rita er i dag Chiles nest største vinprodusent og driver det mest moderne anlegget i landet.

Finalen i gourmetkonkurransen går av stabelen mandag 22. november på Holmenkollen Restaurant.

Finalistene:
w Arnt Skjerve, N.B. Sørensens Dampskibsexpedition, Stavanger
w Jim Ryun Vatland, Den Norske Ambassade, Stockholm
w Tina Jacobsen, Engø Gård, Tjøme
w Egil Ohm, N.B. Sørensens Dampskibsexpedition, Stavanger
w Jørgen Koldrup, Kreativ Catering, Oslo

Fjorårets vinner av Santa Rita Gourmet Cup ble Ulf Wadenstrøm, Restaurant Sjøhuset, Kristiansand.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pai gir sikker middagsseier
Dagens rett
Skinke- og løkpai

Pai gir sikker middagsseier

Pai frister alltid, og her får du en klassisk oppskrift som alle kan klare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her