Kokker i gourmet-kamp

De fem finalistene til årets Santa Rita Gourmet Cup er klare. Kokkene må selv komponere en tre-retters meny som skal matche tre forhåndsutvalgte viner.
Redaksjonen
17 November 2004 - 01:00

Santa Rita Gourmet Cup er en internasjonal kokkekonkurranse som arrangeres for sjette gang i år. Konkurransens mål er å heve kunnskapsnivået om vin blant kokkene slik at restaurantgjestene får en
bedre totalopplevelse.

Kokker fra 3 000 norske restauranter ble tidligere i høst invitert til å delta i den store konkurransen, og nå er de fem finalistene klare.
- De har laget spennende menyer, nivået er høyere enn noensinne. Nå blir utfordringen å få mat og vin til å smelte sammen i en helhet, sier juryformann Harald Osa.

To av finalistene har tilhold i Stavanger. Både Arnt Skjerve og Egil Ohm har sitt daglige virke ved N.B. Sørensens Dampskibsexpedition.

Unik konkurranse
Egil Ohm deltok også i konkurransen i fjor.
- Mange kokker har ikke kunnskaper om vin, og denne konkurransen fører til at flere blir interessert i helheten mat og vin, sier Ohm. Han mener dette også er en mer utfordrende konkurranseform enn tradisjonelle mat-tevlinger, og vininteressen blant kokkene er økende.
- Aldri har så mange kokker ønsket å ta vinkelnerutdannelse, sier Egil Ohm.

Lange tradisjoner
Den norske vinneren får besøke chilenske vingårder og skal tilberede vinnermenyen på det berømte vinslottet Casa Real for chilenske journalister og ledelsen i Santa Rita.

Chilensk vin er svært populær både i Norge og verden for øvrig.
- Mange vet ikke at vinproduksjon har svært lang tradisjon i landet. De første vinstokkene ble plantet i landet på 1500-tallet, og den moderne vinproduksjonen i Chile startet for 150 år siden, sier daglig leder Arne Sommerfeldt i vinimportøren Amka Saga, som arrangerer konkurransen.

Chilenske vingårder er nå også blitt reisemål for mat- og vinglade fra hele verden. Santa Rita er i dag Chiles nest største vinprodusent og driver det mest moderne anlegget i landet.

Finalen i gourmetkonkurransen går av stabelen mandag 22. november på Holmenkollen Restaurant.

Finalistene:
w Arnt Skjerve, N.B. Sørensens Dampskibsexpedition, Stavanger
w Jim Ryun Vatland, Den Norske Ambassade, Stockholm
w Tina Jacobsen, Engø Gård, Tjøme
w Egil Ohm, N.B. Sørensens Dampskibsexpedition, Stavanger
w Jørgen Koldrup, Kreativ Catering, Oslo

Fjorårets vinner av Santa Rita Gourmet Cup ble Ulf Wadenstrøm, Restaurant Sjøhuset, Kristiansand.

Kilde: Newswire
Foto: Roger Kolbu
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her