Kokker kan spare penger

Mange kokker kan spare gode penger dersom det blir gjennomslag for kravet om minstefradrag for selvstendige næringsdrivende.
Redaksjonen
19 Juni 2007 - 02:17

Alle nordmenn med en inntekt fra en arbeidsgiver har et minstefradrag. Samtidig driver nær 150 000 norske menn og kvinner for seg selv, uten at de har noe minstefradrag i skatt fra den virksomheten de driver.
 
De driver på egen risiko, betaler like mye skatt som alle andre - men har nesten ingen rettigheter. Det er prisen å betale for å forsøke å skape egen næring.
 
Mange kokker
En stor andel av de selvstendig næringsdrivende i Norge jobber i tjenesteytende næringer, som blant andre kokker. De er med andre ord frilansere, som langt på vei jobber omtrent på like linje med andre lønnsmottagere. I Norge finnes det over 125 000 enkeltpersonforetak av denne typen, mens snaut 25 000 også har egne ansatte og gjerne driver litt større virksomhet.
 
18 000 kroner
De som arbeider på denne måten har ikke noe minstefradrag fra de inntektene de har gjennom firmaet sitt. Det de får trekke fra, er vanlige utgifter de har for å få virksomheten de driver til å tjene penger. Det vil interesseorganisasjonen Bedriftsforbundet og Norges Autoriserte Regnskapsføreres Forening (NARF) ha en slutt på.
 
Nå har disse foreningene sendt et brev til Finansdepartementet med forslag om et "næringsfradrag".
 
Betaler mer skatt
- En næringsdrivende med inntekt på 200 000 kroner betaler i dag nesten 18 000 kroner mer i skatt enn en lønnsmottager, som følge av manglende minstefradrag. Det er ikke riktig at den som driver for seg selv skal ha et betydelig høyere skattetrykk enn andre, sier administrerende direktør Tom Bolstad i Bedriftsforbundet til e24.no.
 
Argumentasjonen til brevskriverne er todelt. For det første mener de at dagens minstefradrag ikke lenger er hva det var.
 
Støttefradrag
- Til å begynne med var minstefradraget et lite fradrag som var ment å dekke over de aller minste kostnadene man hadde som arbeidstager. Dette har utviklet seg til å bli et støttefradrag av ganske stor betydning, sier Sandra Riise, administrerende direktør i NARF.
 
På slutten av 1980-tallet var minstefradraget på 7000 kroner. I dag er dette på nær 64 000 kroner, noe som er en økning på 800 prosent. I samme periode har prisene i Norge steget 56,4 prosent.
Fordeler borte
For det andre mener de at fakturareglementet nå er strammet mye inn. Det betyr at de "fordelene" næringsdrivende tidligere hadde ved å drive selvstendig - at man mer eller mindre lovlig gjorde en del fradrag som strengt tatt var av privat karakter - nå er færre. Dermed er det også blitt vanskeligere å trekke fra normale utgifter man faktisk har, fordi grenseland mellom privat og næring er mer detaljert.
 
Og de mener de har en god sak, blant annet fordi det vanlige minstefradraget mange har, men altså ikke alle, ofte blir brukt til skattelette.
 
- Når politikere gir skattelette, øker minstefradraget, og man må spørre om hvem som da skal få. Alle, eller bare de med en arbeidsgiver, spør Bolstad i Bedriftsforbundet.
NB
Bildene er illustrasjonsbilder.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær
Ukens drink

Slik lager du Bonnie Fizz - en forfriskende drink med gin og bringebær

Kombinasjonen av bringebær, bjørnebærlikør, champagne og gin og med en umiskjennelig smak av agurk og rose, kan ikke bli noe annet enn godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen
Dagens rett

Prøv denne eksotiske vrien på kylling fra grillen

Persiskinspirerte retter er ikke hverdagskost, men det kan denne oppskriften fort gjøre dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her