Konkursras i bransjen

Hotell- og restaurantbransjen har 83 prosent flere konkurser i september i år sammenliknet med i fjor.
Redaksjonen
03 Oktober 2008 - 16:00

Hele 328 norske bedrifter gikk konkurs i september. Det er 53 prosent flere enn september i fjor, viser en analyse fra kredittopplysningsbyrået Experian.
 
I horeca-bransjen er det stort sett nyetablerte selskaper som nå sliter.
 
- Den kraftige økningen i konkurser rammer nå alle bransjer og det meste av landet, og det er alvorlig, sier direktør Gabor Molnar i Experian.
 
Han mener det er dramatisk at så mange bedrifter allerede har gått konkurs, siden det først er de siste ukene alvoret i den økonomiske situasjonen har gått opp for folk flest i Norge.
 
Konkursbølge
Konkurstallene for september viser at det var 93 flere konkurser enn i august og 113 flere enn i september i fjor.
 
- Det er store sesongvariasjoner i konkurstallene gjennom året, derfor er det mest hensiktsmessig å sammenligne én måned med samme måned tidligere år, sier Molnar.
 
Svart september
I så måte skiller september seg ut negativt på mange måter.
 
- Tidligere har det bare vært enkelte bransjer som har opplevd en økning i antall konkurser. Det nye nå er at konkursbølgen ser ut til å ramme alle bransjer, sier Molnar.
 
Hotell- og restaurantbransjen kan vise til negative tall med en økning på 83 prosent fra september i fjor.
 
- Årets sommer var dårligere for mange reiselivsbedrifter enn i fjor, og det gir seg nå utslag på statistikken, sier Molnar til newswire.
 
Vil ramme flere
Experian-direktøren tror konkurstallene kommer til å øke utover høsten, fordi folk vil kutte ut unødvendige utgifter.
 
- Restauranter er blant dem som vil rammes hardt. Spørsmålet er hvor lenge de dårlige tidene vil vare og hvor mange virksomheter som vil overleve. Det vil helt klart bli en avskalling, sier Molnar.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er en av de aller mest historiske burgunderne
+
Godbiter i pollisten

Dette er en av de aller mest historiske burgunderne

Og vi snakker verken om pinot noir eller chardonnay, derimot gamay.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris
+
Ukens vin

Noen klassikere blir aldri feil - denne gir både god vin og lav pris

Denne pinot grigioen er en klassiker som har vært med oss i et par tiår. Og prisen er fortsatt veldig god.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi desserten masse luft og tropisk kjærlighet
Ukens kake
Pasjons- og nektarinsufflé

Gi desserten masse luft og tropisk kjærlighet

Her er det suffleen som gir luftigheten og smaken av pasjonsfrukt og nektariner som står for det tropiske innslaget. At det blir en dessert alle vil like, er garantert.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her