Konkursras i bransjen

Hotell- og restaurantbransjen har 83 prosent flere konkurser i september i år sammenliknet med i fjor.

Hele 328 norske bedrifter gikk konkurs i september. Det er 53 prosent flere enn september i fjor, viser en analyse fra kredittopplysningsbyrået Experian.
 
I horeca-bransjen er det stort sett nyetablerte selskaper som nå sliter.
 
- Den kraftige økningen i konkurser rammer nå alle bransjer og det meste av landet, og det er alvorlig, sier direktør Gabor Molnar i Experian.
 
Han mener det er dramatisk at så mange bedrifter allerede har gått konkurs, siden det først er de siste ukene alvoret i den økonomiske situasjonen har gått opp for folk flest i Norge.
 
Konkursbølge
Konkurstallene for september viser at det var 93 flere konkurser enn i august og 113 flere enn i september i fjor.
 
- Det er store sesongvariasjoner i konkurstallene gjennom året, derfor er det mest hensiktsmessig å sammenligne én måned med samme måned tidligere år, sier Molnar.
 
Svart september
I så måte skiller september seg ut negativt på mange måter.
 
- Tidligere har det bare vært enkelte bransjer som har opplevd en økning i antall konkurser. Det nye nå er at konkursbølgen ser ut til å ramme alle bransjer, sier Molnar.
 
Hotell- og restaurantbransjen kan vise til negative tall med en økning på 83 prosent fra september i fjor.
 
- Årets sommer var dårligere for mange reiselivsbedrifter enn i fjor, og det gir seg nå utslag på statistikken, sier Molnar til newswire.
 
Vil ramme flere
Experian-direktøren tror konkurstallene kommer til å øke utover høsten, fordi folk vil kutte ut unødvendige utgifter.
 
- Restauranter er blant dem som vil rammes hardt. Spørsmålet er hvor lenge de dårlige tidene vil vare og hvor mange virksomheter som vil overleve. Det vil helt klart bli en avskalling, sier Molnar.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen