Drikke
Kraftchampagne

Kraftchampagne

Denne champagnen konkurrerer med de aller største.
Aase E. Jacobsen
30 Juni 2011 - 09:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Agrapart l'Avizoise Blanc de Blancs Extra Brut Grand Cru 2004 (46737) er en veritabel kraftpakke med enorm konsentrasjon og et svært intenst mineralpreg. Definitivt ikke en champagne beregnet på å slurpes stående, derimot til smaksrike retter som hummer eller piggvar med skalldyrsaus. Aller best smaker den om den legges til side noen år, for den har et svært godt lagringspotensial.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Stor konsentrasjon
Forklaringen på all kraften ligger ikke uventet i druekilden, landsbyen Avize som er en av de fremste av i alt seks grand cruer for chardonnay i Côtes des Blancs. Vår vin kommer fra en enkeltvinmark med en ekstra gunstig beliggenhet i Avize-åsen og med et godt innslag av leire i kalkjordsmonnet. Vinmarken har 55 år gamle vinstokker som sikrer konsentrasjon.

En vel så viktig forklaring på denne champagnens storhet er det at produsenten Agrapart har jobbet etter biodynamiske prinsipper i over 30 år. Blant annet brukes ikke fremmedgjær, og vinmarkene pløyes regelmessig for å stimulere den mikrobiologiske aktiviteten i jorden. Forhold som bidrar til å løfte frem mineralkarakteren i den endelige vinen.

Liten produksjon
Agrapart jobber dessuten veldig tradisjonelt hvilket innebærer et drøyt halvårs modning i (brukte) eikefat. Vinene filtreres ikke før den tappes i flasker for annengangsgjæringen. Flaskene toppes dessuten med naturkork også i denne fasen som for denne champagnen varer nærmere seks år. Snuingen av flaskene før omkorkingen gjøres naturligvis for hånd. Tilsettingen av sukker (dosage) ved omkorkingen er minimal, inntil 4 g/l. Det gjelder også bruken av svovel.

I det hele tatt et rent håndverksprodukt. At Agrapart kan gjøre seg slik flid, skyldes det familiedrevne champagnehusets lave produksjon, 80.000 flasker, fordelt på i alt fem ulike cuvéer. Alle druer hentes for øvrig fra egne vinmarker som dekker ti hektar, fordelt på 62 parseller, i grand cru-ene Avize, Cramant, Oger og Oiry. Agrapart er derfor en såkalt Récoltant Manipulant (R.M.), altså at så vel druer som vin håndteres på stedet.

Gode utsikter
En annen flott chardonnay-campagne fra dette huset er Agrapart Blanc de Blancs Extra Brut 2006 (46558) som henter sine druer fra svært kalkholdige jordsmonn i Avize og Cramant. En slankere utgave, men også denne med samme flaskelagring bak seg og med veldig gode utsikter for fremtiden.

Agraparts "standardchampagne" Agrapart Grand Cru Blanc de Blanc Brut Réserve (46557) er laget av druer fra flere av deres grand cru-parseller. Den er en blanding av 50/50 viner fra 2006 og 2005. Det som ellers skiller den fra de to andre er lengden på lagringen på bunnfallet som her er fire år, hvilket er godt over det som er vanlig for non vintage.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her