Kraftkar kåret til Årets ost

Den vellagrete blåskimmelosten Kraftkar fra Tingvollost, tok både gull og sølv under Landsutstillingen for gardsost 2009.
Redaksjonen
02 Oktober 2009 - 12:14

- Helt fantastisk. En bedre bekreftelse på at det man jobber med er riktig, kan man vel knapt få, forteller Egil Smith-Meyer i gårdsmeieriet Tingvollost.

Som gullmedaljevinner i klassen for mykoster, ble Kraftkar tildelt tittelen Årets ost, i skarp konkurranse med fjorten andre gullmedaljevinnere. Med en litt yngre variant av samme osten, tok Kraftkar sågar også sølvmedalje.

Juryen skriver følgende i sin begrunnelse:
"Til tross for et utseende som kan være uvant for noen, så er dette en fantastisk ost som konkurrerer ut det beste som importeres av blåmuggost når det kommer til smak. Produsenten har gjort et solid håndverk og har vært villig til å investere både i råstoff og i tid for å få frem et produkt med særpreg. Osten er lagret i over et år og er tilsatt fløte. Smaken er rik og rund og utvikler seg over lang tid i munnen."

I tillegg til Kraftkar, mottok Tingvollost ytterligere en sølvmedalje og to bronsemedaljer for sine øvrige oster. Tingvollost er et familiedrevet gårdsmeieri lokalisert i Tingvoll kommune på Nordmøre, som har laget syv forskjellige typer hvit- og blåskimmeloster siden etableringen i 2003.

Familiebedriften mottok tidligere i år sølv i kåringen av Nordens beste ost, og er også nominert til prisen for Årets produkt i råvarekonkurransen Smaken av Norge.

Landsutstillingen for gardsost arrangeres i regi av interesseorganisasjonen Norsk Gardsost, og er det nærmeste man kommer et NM for ost. Juryen er satt sammen av en ysteteknolog, en kokk og en forbruker med god kjennskap til ost. Totalt deltok 44 produsenter i årets konkurranse.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november
+
Tester

130 bobleviner testet: Ny champagnestjerne og gamle kjenninger blant nyhetene i november

Champagneregionen virker ustoppelig når det kommer til å produsere nye talenter. Som tar druene i egne hender og skaper mirakuløse viner. De gode gamle holder også koken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her