Krever mer trekk

Helsesjefen i Stavanger mener flere utesteder bryter røykeloven. Nå kommer det krav om luftigere uteservering.
Redaksjonen
29 April 2008 - 10:00

Men politikerne i byen er ikke helt enige med helsesjefen. Nå vil de vite om helsesjefen har gått for langt.
 
- Det er ikke vi politikere som har vedtatt disse retningslinjene, sier Christine Sagen Helgø i Høyre.
 
Pålegg
Serveringsstedene Hall Toll, Cafè Ankeret, Broremann Bar/Skansen Hotell og Galeien har fått pålegg om å kutte levegger eller fjerne markiser. Mer vind og trekk må gjennom uteområdene hvor det i dag røykes.
 
Det er altså helsesjefen som krever dette, og det er han som håndhever tobakksskadeloven.
 
Utestedene har fått frist til 15. mai med å rette seg etter loven. I ytterste konsekvens kan de ilegges bøter frem til helsemyndighetene er fornøyd. Men utestedene er ikke fornøyd, og enkelte av dem kommer ikke til å etterkomme pålegget.
 
Le eller gråte?
Daglig leder Knut-Espen Misje ved Hall Toll vet ikke om han skal le eller gråte. Misje påpeker at både glassvegger og markiser er satt opp lovlig. Han hevder dessuten at dette må til på den værutsatte tomten.
 
- Dette er en alvorlig sak, og for oss er den uforståelig i utgangspunktet. Vi setter vår lit til at politikerne bruker vett når de skal behandle klagen vår, sier Misje, som har engasjert advokat og ikke akter å fjerne vegger eller markiser.
 
Rett over gaten fra Hall Toll ligger Skansen Hotell og Broremann Bar. De to stedene har en felles bakgård innelukket av fire vegger med to markiser. Her kan gjestene røyke.
 
- Vi kommer til å rette oss etter pålegget og heve markisene forhåpentligvis allerede neste uke, sier daglig leder i Broremann Bar, Gunnar Zahl, til Stavanger Aftenblad.
 
Helsemyndigheten mener Cafè Ankeret har et uteområde som må ansees som et «lokale» hvor det i henhold til tobakksskadeloven ikke er tillatt å røyke. Daglig leder Morat Ezen vil ikke rette seg etter kravene, og mener det er trekk nok. 
 
Får stå
Den første klagesaken, fra Hall Toll, var ventet til politisk behandling i juni. Istedenfor får politikerne en prinsippsak på bordet som skal avklare om helsesjefen har gått ut over sitt mandat. Det betyr at utestedene kan fortsette som før også denne sommeren.
 
- Greit å få kartlagt alle sider av denne saken. Det er bra og ryddig, mener Stavangers helsesjef Egil Bjørløw.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen
Dagens rett

Makrell i sennepssaus lager du selv av rester etter middagen

Makrell i tomat er litt sånn hat-elsk, men når makrellen kommer i en sennepssaus, får pipa en annen lyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her