Krever mer trekk

Helsesjefen i Stavanger mener flere utesteder bryter røykeloven. Nå kommer det krav om luftigere uteservering.
Redaksjonen
29 April 2008 - 10:00

Men politikerne i byen er ikke helt enige med helsesjefen. Nå vil de vite om helsesjefen har gått for langt.
 
- Det er ikke vi politikere som har vedtatt disse retningslinjene, sier Christine Sagen Helgø i Høyre.
 
Pålegg
Serveringsstedene Hall Toll, Cafè Ankeret, Broremann Bar/Skansen Hotell og Galeien har fått pålegg om å kutte levegger eller fjerne markiser. Mer vind og trekk må gjennom uteområdene hvor det i dag røykes.
 
Det er altså helsesjefen som krever dette, og det er han som håndhever tobakksskadeloven.
 
Utestedene har fått frist til 15. mai med å rette seg etter loven. I ytterste konsekvens kan de ilegges bøter frem til helsemyndighetene er fornøyd. Men utestedene er ikke fornøyd, og enkelte av dem kommer ikke til å etterkomme pålegget.
 
Le eller gråte?
Daglig leder Knut-Espen Misje ved Hall Toll vet ikke om han skal le eller gråte. Misje påpeker at både glassvegger og markiser er satt opp lovlig. Han hevder dessuten at dette må til på den værutsatte tomten.
 
- Dette er en alvorlig sak, og for oss er den uforståelig i utgangspunktet. Vi setter vår lit til at politikerne bruker vett når de skal behandle klagen vår, sier Misje, som har engasjert advokat og ikke akter å fjerne vegger eller markiser.
 
Rett over gaten fra Hall Toll ligger Skansen Hotell og Broremann Bar. De to stedene har en felles bakgård innelukket av fire vegger med to markiser. Her kan gjestene røyke.
 
- Vi kommer til å rette oss etter pålegget og heve markisene forhåpentligvis allerede neste uke, sier daglig leder i Broremann Bar, Gunnar Zahl, til Stavanger Aftenblad.
 
Helsemyndigheten mener Cafè Ankeret har et uteområde som må ansees som et «lokale» hvor det i henhold til tobakksskadeloven ikke er tillatt å røyke. Daglig leder Morat Ezen vil ikke rette seg etter kravene, og mener det er trekk nok. 
 
Får stå
Den første klagesaken, fra Hall Toll, var ventet til politisk behandling i juni. Istedenfor får politikerne en prinsippsak på bordet som skal avklare om helsesjefen har gått ut over sitt mandat. Det betyr at utestedene kan fortsette som før også denne sommeren.
 
- Greit å få kartlagt alle sider av denne saken. Det er bra og ryddig, mener Stavangers helsesjef Egil Bjørløw.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her