Krever mer trekk

Helsesjefen i Stavanger mener flere utesteder bryter røykeloven. Nå kommer det krav om luftigere uteservering.

Men politikerne i byen er ikke helt enige med helsesjefen. Nå vil de vite om helsesjefen har gått for langt.
 
- Det er ikke vi politikere som har vedtatt disse retningslinjene, sier Christine Sagen Helgø i Høyre.
 
Pålegg
Serveringsstedene Hall Toll, Cafè Ankeret, Broremann Bar/Skansen Hotell og Galeien har fått pålegg om å kutte levegger eller fjerne markiser. Mer vind og trekk må gjennom uteområdene hvor det i dag røykes.
 
Det er altså helsesjefen som krever dette, og det er han som håndhever tobakksskadeloven.
 
Utestedene har fått frist til 15. mai med å rette seg etter loven. I ytterste konsekvens kan de ilegges bøter frem til helsemyndighetene er fornøyd. Men utestedene er ikke fornøyd, og enkelte av dem kommer ikke til å etterkomme pålegget.
 
Le eller gråte?
Daglig leder Knut-Espen Misje ved Hall Toll vet ikke om han skal le eller gråte. Misje påpeker at både glassvegger og markiser er satt opp lovlig. Han hevder dessuten at dette må til på den værutsatte tomten.
 
- Dette er en alvorlig sak, og for oss er den uforståelig i utgangspunktet. Vi setter vår lit til at politikerne bruker vett når de skal behandle klagen vår, sier Misje, som har engasjert advokat og ikke akter å fjerne vegger eller markiser.
 
Rett over gaten fra Hall Toll ligger Skansen Hotell og Broremann Bar. De to stedene har en felles bakgård innelukket av fire vegger med to markiser. Her kan gjestene røyke.
 
- Vi kommer til å rette oss etter pålegget og heve markisene forhåpentligvis allerede neste uke, sier daglig leder i Broremann Bar, Gunnar Zahl, til Stavanger Aftenblad.
 
Helsemyndigheten mener Cafè Ankeret har et uteområde som må ansees som et «lokale» hvor det i henhold til tobakksskadeloven ikke er tillatt å røyke. Daglig leder Morat Ezen vil ikke rette seg etter kravene, og mener det er trekk nok. 
 
Får stå
Den første klagesaken, fra Hall Toll, var ventet til politisk behandling i juni. Istedenfor får politikerne en prinsippsak på bordet som skal avklare om helsesjefen har gått ut over sitt mandat. Det betyr at utestedene kan fortsette som før også denne sommeren.
 
- Greit å få kartlagt alle sider av denne saken. Det er bra og ryddig, mener Stavangers helsesjef Egil Bjørløw.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen