Krever tiltak for artsmangfold

- Europeisk landbrukspolitikk utrydder arter i raskt tempo og må endres.
23 September 2011 - 11:47

En rekke omfattende tiltak er nødvendige for å stanse utryddelsen av artsmangfoldet i eureopeisk landbruk. Det er konklusjonen etter en stor workshop i regi av Slow Food Foundation for Biodiversity i Italia fredag 16. september, heter det i en pressemelding fra organisasjonen.

Politikere, aktivister, vitenskapsfolk og miljøvernere var invitert for å diskutere hvordan den dramatiske nedgangen i artsmangfoldet i Europa kan stanses.

Bakgrunnen for konferansen var den forestående revisjonen av EUs felles landbrukspolitikk, en politikk som av deltakerne fikk hovedansvaret for den negative utviklingen.

Deltakerne pekte på flere forhold som de mener har skyld i de siste årenes nedgang for artsmangfoldet: Spredning av monokulturer, store dyrkingsområder, overforbruk av nitrogen, subsidier som støtter kvantitet framfor kvalitet og forurensing.

Til tross for bred enighet om behovet for omfattende reform av europeisk landbrukspolitikk, var det liten optimisme å spore under konferansen.

- De største subsidiene går til «høykonsentrert jordbruk», og det er nesten ingen land som ønsker reformer. Det er få som har interesse av å endre fordelingen av midler, sier Ariel Brunner, leder i for EU-politikk hos stiftelsen BirdLife Europe.

Hannes Lorenzen, seniorrådgiver ved Europaparlamentets komité for jordbruk og distriktsutvikling, delte konferansedeltakernes frustrasjon over manglende tiltak fra regjeringer og offisielle organer. Han la mye av skylden på konflikter med den mektige matindustrien, og understreket behovet for press nedenfra.

Kraften fra grasrota, bønder og forbrukere, er nødvendig for å få til endringer, som bør skje raskt, konkluderte Lorenzen.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her