Krise i Australsk vinindustri

En sterk innenlandsk dollar og en altfor stor drueproduksjon i forhold til etterspørselen, skaper krisen.
Redaksjonen
19 November 2009 - 15:00

Flere vinprodusenter i Australia tvinges nå til å legge ned ettersom etterspørselen etter deres produkter har falt dramatisk. Vinindustrien i Sør-Australia er inne i en dyp krise, noe som fører til at hundrevis av arbeidstakere blir arbeidsløse. Det skriver www.wownews.se.

Blant andre Stonehaven Winery i Padthaway i sørøstre Australia meldte nylig at de stenger 27. november. En talsmann for vinindustrien regner med at 6.000 til 8.000 hektar av landets vinmarker kommer til å bli lagt ned på grunn av økonomske problemer.

20.000 hektar for mye
Direktøren for Wine Grape Growers' Australia, Mark McKenzie, sier i en pressemelding at store deler av vinnæringen lider av økonomisk stress.

- Vi har minst 20 000 hektar for mye areal nå. Vi må redusere med minst 10 prosent i den nærmeste tiden, hevder han.

Også eksporten av Australsk vin har rast med over 20 prosent de siste 12 månedene sammenlignet med rekordårene 2006/07. Årsaken er sannsynligvis den sterke australske dollaren som gjør det vanskelig å konkurrere på utenlandske markeder.

Raser ytterligere
Mark McKenzie mener at de to siste årenes store rekord avlinger kommer til å føre at prisen på druer kommer til å rase ytterligere neste år.

Drueprisen sank med mellom 30 til 50 prosent i fjor. Flere faktorer indikerer at prisen kommer til å synke med ytterligere 20 til 30 prosent etter kommende innhøsting, mener han.

- De dyrkerne som ikke har en fast leveringsavtale eller ikke finner et alternativ marked for sitt produkt, står overfor en ekstremt vanskelig situasjon i løpet av 2010, sier Mark McKenzie.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 11. desember

Eksklusiv vinsmaking med utvalgte viner fra Burgund

Dette har vi gledet oss til! En sjelden mulighet til å delta på en vinsmaking med flotte viner fra Burgund. Det er begrenset med plasser – så vær rask!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her