Krise i Australsk vinindustri

En sterk innenlandsk dollar og en altfor stor drueproduksjon i forhold til etterspørselen, skaper krisen.

Flere vinprodusenter i Australia tvinges nå til å legge ned ettersom etterspørselen etter deres produkter har falt dramatisk. Vinindustrien i Sør-Australia er inne i en dyp krise, noe som fører til at hundrevis av arbeidstakere blir arbeidsløse. Det skriver www.wownews.se .

Blant andre Stonehaven Winery i Padthaway i sørøstre Australia meldte nylig at de stenger 27. november. En talsmann for vinindustrien regner med at 6.000 til 8.000 hektar av landets vinmarker kommer til å bli lagt ned på grunn av økonomske problemer.

20.000 hektar for mye
Direktøren for Wine Grape Growers' Australia, Mark McKenzie, sier i en pressemelding at store deler av vinnæringen lider av økonomisk stress.

- Vi har minst 20 000 hektar for mye areal nå. Vi må redusere med minst 10 prosent i den nærmeste tiden, hevder han.

Også eksporten av Australsk vin har rast med over 20 prosent de siste 12 månedene sammenlignet med rekordårene 2006/07. Årsaken er sannsynligvis den sterke australske dollaren som gjør det vanskelig å konkurrere på utenlandske markeder.

Raser ytterligere
Mark McKenzie mener at de to siste årenes store rekord avlinger kommer til å føre at prisen på druer kommer til å rase ytterligere neste år.

Drueprisen sank med mellom 30 til 50 prosent i fjor. Flere faktorer indikerer at prisen kommer til å synke med ytterligere 20 til 30 prosent etter kommende innhøsting, mener han.

- De dyrkerne som ikke har en fast leveringsavtale eller ikke finner et alternativ marked for sitt produkt, står overfor en ekstremt vanskelig situasjon i løpet av 2010, sier Mark McKenzie.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen