Krise i Australsk vinindustri

En sterk innenlandsk dollar og en altfor stor drueproduksjon i forhold til etterspørselen, skaper krisen.
Redaksjonen
19 November 2009 - 15:00

Flere vinprodusenter i Australia tvinges nå til å legge ned ettersom etterspørselen etter deres produkter har falt dramatisk. Vinindustrien i Sør-Australia er inne i en dyp krise, noe som fører til at hundrevis av arbeidstakere blir arbeidsløse. Det skriver www.wownews.se.

Blant andre Stonehaven Winery i Padthaway i sørøstre Australia meldte nylig at de stenger 27. november. En talsmann for vinindustrien regner med at 6.000 til 8.000 hektar av landets vinmarker kommer til å bli lagt ned på grunn av økonomske problemer.

20.000 hektar for mye
Direktøren for Wine Grape Growers' Australia, Mark McKenzie, sier i en pressemelding at store deler av vinnæringen lider av økonomisk stress.

- Vi har minst 20 000 hektar for mye areal nå. Vi må redusere med minst 10 prosent i den nærmeste tiden, hevder han.

Også eksporten av Australsk vin har rast med over 20 prosent de siste 12 månedene sammenlignet med rekordårene 2006/07. Årsaken er sannsynligvis den sterke australske dollaren som gjør det vanskelig å konkurrere på utenlandske markeder.

Raser ytterligere
Mark McKenzie mener at de to siste årenes store rekord avlinger kommer til å føre at prisen på druer kommer til å rase ytterligere neste år.

Drueprisen sank med mellom 30 til 50 prosent i fjor. Flere faktorer indikerer at prisen kommer til å synke med ytterligere 20 til 30 prosent etter kommende innhøsting, mener han.

- De dyrkerne som ikke har en fast leveringsavtale eller ikke finner et alternativ marked for sitt produkt, står overfor en ekstremt vanskelig situasjon i løpet av 2010, sier Mark McKenzie.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Så enkelt kan du lage chop suey
Dagens rett

Så enkelt kan du lage chop suey

I dag frister vi med oppskriften på en lettlaget kinesiskinspirert rett til middag: Chop suey med kylling

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her