Krise i Champagne

Krise i Champagne

Frost, hagl og regn og sykdom ... Blir det mangel på edle 2012-dråper?
21 August 2012 - 09:00

Frost og hagl og sykdom har gitt den verste vekstsesongen på årtier i Champagne. Det har ført til usendvanlig drlige utsikter for 2012-avlingen, slår flere produsenter fast overfor decanter.com.

Selv om været har bedret seg fram mot innhøstingen i september, vil årets avling bli kraftig redusert sammenliknet med tidligere år. I april tok frosten knekken på nær 10 prosent av avlingene i regionen, mens enkelte områder led tap på opptil 40 prosent. I juni ødela kraftig hagl i Cote des Bar store deler av rundt 1000 dekar med vinmarker. Flere produsenter mistet alt, og det er anslått at uværet også tok knekken på en tredjedel av 2013-avlingen.

– Vi har fått frost, hagl og nedbør for en måned i løpet av noen få dager. Resultatet er dårlige druer, sier Benoit Gouez ved Moet & Chandon.

LES OGSÅ: Champagne bombardert av hagl

Mildere og våtere vær har også ført til større problemer med sykdom. Flere steder er Chardonnay er angrepet av oidium, mens mugg har ødelagt mange Pinot Noir- og Meunier-druer.

Andre vinprodusenter har opplevde mye av det samme. Benoit Marguet ved Marguet Pere & Fils anslår overfor devanter.com at 40 prosent av druene er ødelagt. Han kaller årets vær for det verste i Champange på flere tiår.

Nå setter produsentene sin lit til at godt vær på sensommeren kan redde en del av druehøsten. Ifølge CIVC (Comite Interprofessionel du Vin de Champagne) blir avlingene i snitt 30 prosent lavere i år enn i et normalt år. Bransjeorganisasjonen mener likevel at de dårlige værforholdene ikke vil påvirke kvaliteten på årets champagne.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula
Dagens rett
Helstekt svinefilet med appelsinsaus

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula

Svinefilet kan fint erstattes av kylling eller kalkun i denne oppskriften. Og appelsin kan erstattes med klementiner om du har mye av dem fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula
Dagens rett
Helstekt svinefilet med appelsinsaus

Lag en lettere, men like fullt smaksfylt innspurt i romjula

Svinefilet kan fint erstattes av kylling eller kalkun i denne oppskriften. Og appelsin kan erstattes med klementiner om du har mye av dem fortsatt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her