Krise i Champagne

Krise i Champagne

Frost, hagl og regn og sykdom ... Blir det mangel på edle 2012-dråper?

Frost og hagl og sykdom har gitt den verste vekstsesongen på årtier i Champagne. Det har ført til usendvanlig drlige utsikter for 2012-avlingen, slår flere produsenter fast overfor decanter.com.

Selv om været har bedret seg fram mot innhøstingen i september, vil årets avling bli kraftig redusert sammenliknet med tidligere år. I april tok frosten knekken på nær 10 prosent av avlingene i regionen, mens enkelte områder led tap på opptil 40 prosent. I juni ødela kraftig hagl i Cote des Bar store deler av rundt 1000 dekar med vinmarker. Flere produsenter mistet alt, og det er anslått at uværet også tok knekken på en tredjedel av 2013-avlingen.

– Vi har fått frost, hagl og nedbør for en måned i løpet av noen få dager. Resultatet er dårlige druer, sier Benoit Gouez ved Moet & Chandon.

LES OGSÅ: Champagne bombardert av hagl

Mildere og våtere vær har også ført til større problemer med sykdom. Flere steder er Chardonnay er angrepet av oidium, mens mugg har ødelagt mange Pinot Noir- og Meunier-druer.

Andre vinprodusenter har opplevde mye av det samme. Benoit Marguet ved Marguet Pere & Fils anslår overfor devanter.com at 40 prosent av druene er ødelagt. Han kaller årets vær for det verste i Champange på flere tiår.

Nå setter produsentene sin lit til at godt vær på sensommeren kan redde en del av druehøsten. Ifølge CIVC (Comite Interprofessionel du Vin de Champagne) blir avlingene i snitt 30 prosent lavere i år enn i et normalt år. Bransjeorganisasjonen mener likevel at de dårlige værforholdene ikke vil påvirke kvaliteten på årets champagne.

Forsiden akkurat nå

Apéritifs Vinskole

Øk vinkunnskapen din med Apéritifs Vinskole. Fem kvelders undervisning, smaking og eksamen for kun 5450

Vi har fått mulighet til å redusere prisen betraktelig på Apéritifs vinskole. Du får nå fem kvelder med undervisning av en av Norges mest erfarne vinforelesere, smaking av til sammen 50 viner, avsluttende eksamen og diplom. Les hele saken

Vinkurs: Vin fra California

Lær alt om hvorfor californiske viner er så populære nå. Master of Wine, Mai Tjemsland tar deg med på en smaksrunde

Vin fra California er i vinden som aldri før. Det er ikke rart når kvaliteten er så høy, prisene så gunstige og variasjonen så stor. Bli med Master of Wine, Mai Tjemsland, på en rundtur blant disse fantastiske vinene. Les hele saken

Til toppen