Krise i Champagne

Krise i Champagne

Frost, hagl og regn og sykdom ... Blir det mangel på edle 2012-dråper?
21 August 2012 - 09:00

Frost og hagl og sykdom har gitt den verste vekstsesongen på årtier i Champagne. Det har ført til usendvanlig drlige utsikter for 2012-avlingen, slår flere produsenter fast overfor decanter.com.

Selv om været har bedret seg fram mot innhøstingen i september, vil årets avling bli kraftig redusert sammenliknet med tidligere år. I april tok frosten knekken på nær 10 prosent av avlingene i regionen, mens enkelte områder led tap på opptil 40 prosent. I juni ødela kraftig hagl i Cote des Bar store deler av rundt 1000 dekar med vinmarker. Flere produsenter mistet alt, og det er anslått at uværet også tok knekken på en tredjedel av 2013-avlingen.

– Vi har fått frost, hagl og nedbør for en måned i løpet av noen få dager. Resultatet er dårlige druer, sier Benoit Gouez ved Moet & Chandon.

LES OGSÅ: Champagne bombardert av hagl

Mildere og våtere vær har også ført til større problemer med sykdom. Flere steder er Chardonnay er angrepet av oidium, mens mugg har ødelagt mange Pinot Noir- og Meunier-druer.

Andre vinprodusenter har opplevde mye av det samme. Benoit Marguet ved Marguet Pere & Fils anslår overfor devanter.com at 40 prosent av druene er ødelagt. Han kaller årets vær for det verste i Champange på flere tiår.

Nå setter produsentene sin lit til at godt vær på sensommeren kan redde en del av druehøsten. Ifølge CIVC (Comite Interprofessionel du Vin de Champagne) blir avlingene i snitt 30 prosent lavere i år enn i et normalt år. Bransjeorganisasjonen mener likevel at de dårlige værforholdene ikke vil påvirke kvaliteten på årets champagne.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her