Kutt Alkovås

Hvor mye sprøyt er det lov å prestere med statlige midler som fundament? Spørsmålet melder seg med storm styrke etter å ha lest informasjonsmateriell fra organisasjonen Alkokutt hengende rundt på busser i hovedstaden rundt juletider.
Redaksjonen
14 Januar 1999 - 13:29

Ut å røyke og inn å drikke, heter det i overskriften på plakaten som forsøker å overbevise oss om at barn blir redde og usikre når de ser foreldrene tar et glass vin. Ja, selv ett glass vin er nok til å skade barnets psyke, skal vi tro forfatteren. I den forbindelse håper vi du som leser har oss unnskyldt når vi tar et lite sidesprang i vår argumentasjon for å kutte Alkokutt. I det vi leste plakaten slo det oss plutselig at vi kanskje var på sporet av en dypere forståelse for hvorfor KrF og andre likesinnede er så negative til EU-medlemskap. I Syd-Europa har barn i århundrer sett sine foreldre ta et glass vin daglig. Med Alkokutts argumentasjon kan vi lett forstå at slektsledd etter slektsledd i resten av Europa har skremt barna sine, gjort dem usikre og redde og dermed uaktuelle som samarbeidspartnere for oss staute nordmenn. Vi som bare tyr til overstadig beruselse en gang i uken, takket være en totalt mislykket avholdspolitikk. Selvfølgelig er en slik argumentasjon det reneste vås akkurat som Alkokutts. Den eneste forskjellen er at vi foreløpig ikke får statsstøtte for å formidle den. Alkokutt kjørte også i fjor på samme tid en stor kampanje til flere millioner kroner for å forhindre at far og mor eller andre familiemedlemmer skulle drikke seg fulle julaften og dermed ødelegge kvelden for barna. Et så prektig formål får selvfølgelig offentlig støtte. Kampanjen gikk sin gang, og Alkokutt ante ingen fare før forskere kunne fortelle dem at problemet i julen er langt mindre enn andre helger i året. Folk med alkoholproblemer tar denne kvelden hensyn og pålegger seg selv begrensninger. Med andre ord kampanjen med julemotiv var fullstendig forfeilet. Statlige penger ut av vinduet, etter vår oppfatning. Men lærte Kutterne noe av det? Nei da, i år var de på bussen igjen. Det er slik med fanatisme. Når de som har denne lidelsen først har bestemt seg er det ikke en ting i verden som kan få dem til å endre oppfatning. Vi skal imidlertid ta et forbehold; statlig støtte. Kanskje synes du det er å ta for hardt i å beskylde Alkokutt for å bestå av folk med nevnte lidelse. Hvis du hadde hørt radioprogrammet Politisk kvarter for noen uker siden, hadde du sikkert sagt deg enig med oss på flekken. Der sto en representant for Kutterne frem og beskyldte Svarstad Haugland og hennes regjeringspartnere for å føre alkoholpolitikken ut på villspor. Det ble blant annet uttrykt redsel for at vi ville få tilbake den fryktede norske fylla på 1800-tallet hvis utviklingen fikk fortsette. Det må være en av de mest fantasifulle påstandene om norsk alkoholpolitikk som er fremført i dette århundre. Men ikke bare det. Den dokumenterer til fulle en total mangel på perspektiv, fullstendig historieløshet, kunnskapsmangel og som allerede anført; fanatisme av verste slag. Bare folk med slike egenskaper kan benytte et sådant argument. Forsøkte Svarstad Haugland som ansvarlig politiker å imøtegå påstanden? Selvfølgelig ikke, hun fortalte lytterne at hun satt i en mindretallsregjering og lite kunne gjøre med slikt. Dessuten nærte hun også frykt for utviklingen. At Bondevik & Co, for å få beholde makten blant annet gikk med på privatisere Arcus ble forbigått i taushet. Etter vår oppfatning har det i seg selv lite å bety for folks alkoholvaner, i andre kretser ses det på som et svik. Vår oppfordring i denne sammenheng går til overivrige Alkokuttere: Vi ønsker mer edruelighet i argumentasjonen, for å bruke en av deres egne termer. Jan H. Amundsen 14.02.99

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Fish and chips kan også være festmat
Dagens rett
Fish and chips med steinbit

Fish and chips kan også være festmat

Denne fiskeretten kommer til å bli godt mottatt av så vel store som små, og oppskriften er ikke vanskelig å følge heller.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger

For å gjøre juleforberedelsene enklere for deg, har vi satt sammen en enestående pakke – jo mer du smaker, desto større rabatt får du.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik gjør du grillkyllingen sexy
Dagens rett
Grillet kylling med spinatpasta

Slik gjør du grillkyllingen sexy

Nygrillet kylling er lettvint. Det er også kyllingbryst. Du velger selv hva du bruker i denne fristende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her