Kveite på middelhavsvis

Apéritif og VGs store oppskriftskonkurranse går sin gang. Hver dag presenterer vi en utvalgt rett basert på kveite. Dagens utgave virker særdeles spennende. Husk at førstepremien er en tur for to til Chile! Se dagens oppskrift og les mer om konkurransen.

Kveite på middelhavsvis

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

Ca. 800 g kveite i skiver
2 ss ekstra-virgin olivenolje
1 ts paprikapulver
1 ts hel spisskummen (cumin)
en skikkelig klype safran
1 ss tomatpuré
4 sjalottløk i tynne skiver
2 finhakkede hvitløksfedd
nykvernet svartpepper
salt etter smak
ca. 400 g nypoteter i tynne skiver (Bamas norske salatpoteter passer fint)
ca. 400 g bifftomat, skrellet og skivet
2 sitroner i tynne skiver
1 boks (ca. 400 g) hermetiske kikerter (garbanzo bønner), skylles under rinnende vann
1.5 dl tørr hvitvin
1 pose frisk spinat
Til pynt:
finhakket flatpersille
Til marinade:
½ ts hel spisskummen (cumin)
½ ts hel korianderfrø
½ ts paprikapulver
¼ ts malt cayennepepper
2 finhakkede hvitløksfedd
4 ss finhakket flatpersille
juice av ½ sitron
2 ss ekstra-virgin olivenolje
nykvernet svartpepper

Fremgangsmåte

Lag først marinaden: Stek spisskummen og korianderfrø i 1- 2 minutter i en tørr liten panne på moderat- høy varme og knus i morter. Bland alle marinade ingrediensene og fordel marinaden jevnt på kveiteskivene, på begge sider. Legg kveiten i kjøleskapet i minst en time.

Etter at kveiten er marinert fortsett med retten. Varm 2 ss ekstra-virgin olivenolje i en stor titanpanne. Stek samtidig 1 ts hel spisskummen i en tørr liten panne på moderat til høy varme i noen minutter og knus i morter. Tilsett den knuste spisskummen, paprikapulver, safran, tomatpuré, sjalottløkskivene og hvitløk samt potetskivene i titanpannen. Rør godt og smaksett med salt og nykvernet svartpepper. Surr i 10 minutter og rør og vend potet-løkskivene av og til.

Forvarm ovn til 200 C.

Ha tomatene i kokende vann i noen minutter, skrell og skjær i skiver.

Skjær sitronene i tynne skiver.

Legg potet-løkskivene i en stor ovnsfast form. Legg kveiteskivene på potetene og legg tomatskivene så at de dekker potetene. Legg sitronskivene på kveiten. Fordel hvitvinet over og tilsett litt salt og nykvernet svartpepper etter smak.

Stek formen ved 200 C i ca. 45 minutter.

Mot slutten av steketiden; skyll kikertene og fordel i formen. Kikertene trenger kun å bli gjennomvarme.

Vask og tørk spinaten. Ta av de største av stilkene. Når formen ellers er ferdig, rørestek spinaten raskt i en stor teflon eller titanpanne i litt ekstra-virgin olivenolje. Dette tar kun 1-2 minutter. Fordel spinaten pent i formen og pynt med persille.

Server blandet middelhavssalat og fransk salatdressing ved siden av eller som forrett.

Her finner du mange deilige retter med kveite

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Dette er oppskriftskonkurransen der alle kan delta og alle kan vinne. Send oss din beste oppskrift der kveite er hovedingrediens. Ellers står du helt fritt til hva retten skal inneholde og om kveita skal kokes, stekes eller grilles. Med andre ord, alle muligheter til å bruke kreativiteten og til å komponere en deilig rett. Hvis du da ikke likeså godt låner mors gode gamle oppskrift.

Det er VG Nett og aperitif.no i samarbeid med Gastronomisk Institutt og Eksportutvalget for fisk som arrangerer oppskriftskonkurransen. En jury bestående av blant annet landlagskokker plukker ut to finalister. De møtes til kokkekamp i Oslo Spektrum under messen All verdens vin 19. september.

De skal imidlertid ikke kjempe alene. Med seg får de hver sin superkokk fra Gastronomisk Institutt. En meget kompetent jury kårer den beste kveiteoppskriften og sender dermed vinneren med følge til vingården Viña La Rosa i Chile.

Rett etter konkurransen kan publikum smake på kveita og lære hvordan de skal kombinere fisk og vin. Det er den kjente tv-kokken Ole Martin Alfsen fra Gastronomisk Institutt som serverer både kveite og vin.

Du må sende inn oppskriften din innen 1. september. Vil du sende med et bilde av retten har du alle muligheter til det. Men det er ingen betingelse for å delta.

Hver dag mens konkurransen pågår presenterer vi en av lesernes oppskrifter både på VG Nett og her på aperitif.no.

Les dette før du sender oppskriften din
VG Nett og aperitif.no forbeholder seg retten til fritt å publisere oppskriften med bilde du sender oss. Selvfølgelig med angivelse hvem som har sendt den inn og eventuell fotograf.

Her kan du sende inn din egen konkurranseoppskrift

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen