Lammegryte med spansk twist

Lammegryte med spansk twist

Når lammekjøttet får smak av Spania, er det naturlig at også drikkefølget kommer derfra.

Får-i-kål og lammesteik er godt som bare det. Men det finnes så uendelig mange andre måter å tilberede saftig lammekjøtt på, som ikke krever like mye tid som de førnevnte klassikerne.

Lag dobbel porsjon

Derfor har jeg funnet frem til en lammegryte som er så lettlaget at det nesten er for godt til å være sant. Og dessuten så god at hvis du ikke lager dobbel porsjon med en gang, kommer du til å angre dypt og sårt dagen etter. For som så mange andre gryteretter med lam, er denne minst like god, eller kanskje enda bedre, dagen etter når smakene har fått mulighet til å utvikle seg videre.

Gjetes fortsatt

Inspirasjonen til lammegryten kommer fra Navarra i Nord-Spania. Her som ellers i det indre av den iberiske halvøy, er sau en viktig del av husdyrholdet. Spania er faktisk et av få land i Vest-Europa som har klart å opprettholde sauegjeting som yrke. Derfor kan du se store saueflokker som ledes av et par gjetere og like mange hunder nesten hvor enn du beveger deg i innlands-Spania.

Uten hvitløk

Mens sauene bidrar med melk til ost - hvor den berømte manchegoosten bare er en av utallige spanske saueoster - er det lammene som gir kjøttet, og spanjolene fortrekker dielam på åtte kilo fremfor de vesentlig større utgavene (min. 18 kilo) som vi får servert her til lands.

Det som skiller matlagingen i Nord- og Sør-Spania er i stor grad krydderbruken. Araberne kom aldri så langt som til Navarra og derfor er krydringen langt mer forsiktig med hovedsakelig hvitløk og paprika som de kraftigste smaksforsterkerne.

På de neste sidene finner du forslag til drikke og ikke minst oppskriften på lammegryten

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen