Lammegryte med spansk twist

Når lammekjøttet får smak av Spania, er det naturlig at også drikkefølget kommer derfra.

Får-i-kål og lammesteik er godt som bare det. Men det finnes så uendelig mange andre måter å tilberede saftig lammekjøtt på, som ikke krever like mye tid som de førnevnte klassikerne.

Lag dobbel porsjon

Derfor har jeg funnet frem til en lammegryte som er så lettlaget at det nesten er for godt til å være sant. Og dessuten så god at hvis du ikke lager dobbel porsjon med en gang, kommer du til å angre dypt og sårt dagen etter. For som så mange andre gryteretter med lam, er denne minst like god, eller kanskje enda bedre, dagen etter når smakene har fått mulighet til å utvikle seg videre.

Gjetes fortsatt

Inspirasjonen til lammegryten kommer fra Navarra i Nord-Spania. Her som ellers i det indre av den iberiske halvøy, er sau en viktig del av husdyrholdet. Spania er faktisk et av få land i Vest-Europa som har klart å opprettholde sauegjeting som yrke. Derfor kan du se store saueflokker som ledes av et par gjetere og like mange hunder nesten hvor enn du beveger deg i innlands-Spania.

Uten hvitløk

Mens sauene bidrar med melk til ost - hvor den berømte manchegoosten bare er en av utallige spanske saueoster - er det lammene som gir kjøttet, og spanjolene fortrekker dielam på åtte kilo fremfor de vesentlig større utgavene (min. 18 kilo) som vi får servert her til lands.

Det som skiller matlagingen i Nord- og Sør-Spania er i stor grad krydderbruken. Araberne kom aldri så langt som til Navarra og derfor er krydringen langt mer forsiktig med hovedsakelig hvitløk og paprika som de kraftigste smaksforsterkerne.

Saftig, syrlig og bløt

Til tross for at retten har fått god dæsj med sitronsaft som også setter sitt tydelige preg, behøver vi ikke bekymre oss veldig mye for hva vi skal drikke til lammegryta. Det eneste som er viktig å ha i tankene er at hvis vi velger vin, må den være saftig og ha nok syrer til å møte lammefettet som alltid finnes i kjøttet selv om det er aldri så renskåret. Samtidig som tanninene må være relativt bløte siden dette ikke på noen måte er en utpreget fet rett.

Fra samme område

Det enkleste er å holde seg i regionen, altså Navarra, hvor det lages mye god vin. Området er litt i skyggen av velkjente Rioja, og har en del fellestrekk med vinene derfra. Den store forskjellen er imidlertid at tempranillo ofte blandes med cabernet sauvignon og merlot. Som hos Chivite, en av de fremste produsentene i området.

Eller Rioja

Gran Feudo Viñas Viejas Reserva 2007 (13141) passer da også som hånd i hanske sammen med lammegryta. Det myke lett utviklete bærpreget samt innslaget av lær smyger seg rundt den saftige lammekjøttsmaken og den gode bærfriskheten renser fint opp.

Men den har en sterk utfordrer i den velkjente Rioja-vinen Marqués de Cáceres Crianza 2011 (1372) som vinner på en enda større bløthet og sødme som nok vil forføre mange.

Bordeaux til lammet

Men det finnes ganer som opponerer mot den "spanske smaken" - som for øvrig kan forklares av utstrakt bruk av og lang modning i amerikanske eikefat. Hvis du er en av dem, kan en fransk løsning til lammet være fornuftig.

Bordeaux og lam er en klassiker, og selv om sitroninnslaget forstyrrer i denne sammenhengen, blir kombinasjonen vellykket så lenge vi velger en ung, ukomplisert og fruktdrevet bordeaux med myke tanniner og god friskhet. FIXME: not implemented embed type for object type bottle: <embed VIEW="embed-inline" SIZE="original" OBJECT_ID="317442" CUSTOM:OLDWIDTH="" CUSTOM:OLDHEIGHT="" CUSTOM:BOTTLEVIEW="" CUSTOM:BOTTLESELECTOR="1"> er en slik - bløt og behagelig med fin saftighet.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Illustrasjonsfoto: iStockphoto

Lammesauté fra Navarra

Fremgangsmåte

Skjær lammekjøttet i terninger på 2x2 cm. Varm opp oljen i en tykkbunnet panne og brun kjøttet i to omganger i noen minutter på sterk varme. Ha alt kjøttet tilbake i pannen og tilsett løken og hvitløken. Rør jevnt og trutt slik at løken ikke blir brent. Ha i paprika, pepper og vann. Bland godt, skru litt ned på varmen og la koke uten lokk til væsken er kokt inn. Tilsett sitronsaft, persille og salt. Skru ned varmen ytterligere og legg på lokk. La trekke i 15 minutter.

Server med salat, godt brød, kokt ris eller hjemmelaget potetmos.

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen