Til tross for at retten har fått god dæsj med sitronsaft som også setter sitt tydelige preg, behøver vi ikke bekymre oss veldig mye for hva vi skal drikke til lammegryta. Det eneste som er viktig å ha i tankene er at hvis vi velger vin, må den være saftig og ha nok syrer til å møte lammefettet som alltid finnes i kjøttet selv om det er aldri så renskåret. Samtidig som tanninene må være relativt bløte siden dette ikke på noen måte er en utpreget fet rett.

Fra samme område

Det enkleste er å holde seg i regionen, altså Navarra, hvor det lages mye god vin. Området er litt i skyggen av velkjente Rioja, og har en del fellestrekk med vinene derfra. Den store forskjellen er imidlertid at tempranillo ofte blandes med cabernet sauvignon og merlot. Som hos Chivite, en av de fremste produsentene i området.

Eller Rioja

Chivite Coleccion 125 Reserva 2011 passer da også som hånd i hanske sammen med lammegryta. Det myke lett utviklete bærpreget samt innslaget av lær smyger seg rundt den saftige lammekjøttsmaken og den gode bærfriskheten renser fint opp.

En langt rimeligere og mer partypreget vin er supersaftige Fiesta Azul y Garanza 2016

Men du behøver ikke begrense deg til Navarra. Det finnes nå utrolig mange saftige og herlige rødviner fra andre spanske regioner som gjør jobben. 

Se alle de spanske vinene som passer til lam her

Men også en fransk løsning til lammet er fornuftig. Bordeaux og lam er en klassiker, og selv om sitroninnslaget forstyrrer i denne sammenhengen, blir kombinasjonen vellykket så lenge vi velger en ung, ukomplisert og fruktdrevet bordeaux med myke tanniner og god friskhet.  Ch. Lauduc 2014 er en slik vin. Enda bedre smaker faktisk en vin fra en annen den av sørvestlige Frankrike, nemlig Cotes Catalanes og Majas DM Rouge 2015

På neste side finner du oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her