Til tross for at retten har fått god dæsj med sitronsaft som også setter sitt tydelige preg, behøver vi ikke bekymre oss veldig mye for hva vi skal drikke til lammegryta. Det eneste som er viktig å ha i tankene er at hvis vi velger vin, må den være saftig og ha nok syrer til å møte lammefettet som alltid finnes i kjøttet selv om det er aldri så renskåret. Samtidig som tanninene må være relativt bløte siden dette ikke på noen måte er en utpreget fet rett.

Fra samme område 

Det enkleste er å holde seg i regionen, altså Navarra, hvor det lages mye god vin. Området er litt i skyggen av velkjente Rioja, og har en del fellestrekk med vinene derfra. Den store forskjellen er imidlertid at tempranillo ofte blandes med cabernet sauvignon og merlot. Som hos Chivite, en av de fremste produsentene i området.

Chivite Coleccion 125 Reserva passer da også som hånd i hanske sammen med lammegryta. Det myke lett utviklete bærpreget samt innslaget av lær smyger seg rundt den saftige lammekjøttsmaken og den gode bærfriskheten renser fint opp. Gran Feudo Reserva er en rimelig vin fra samme produsent som dessuten finnes i basisutvalget. 

En langt rimeligere og mer partypreget vin er supersaftige Azul y Garanza Naturaleza Salvaje Garnacha

Men du behøver ikke begrense deg til Navarra. Det finnes nå utrolig mange saftige og herlige rødviner fra andre spanske regioner som gjør jobben. 

Se alle de spanske vinene som passer til lam her

Men også en fransk løsning til lammet er fornuftig. Bordeaux og lam er en klassiker, og selv om sitroninnslaget forstyrrer i denne sammenhengen, kan kombinasjonen bli vellykket om vi velger en ung, ukomplisert og fruktdrevet bordeaux med myke tanniner og god friskhet. Abracadabra by Beynat er en slik vin - som er en ganske alternativ naturvinorientert bordeaux. Enda bedre smaker faktisk en vin fra en annen den av sørvestlige Frankrike, nemlig Cotes Catalanes og Mas Amiel Natural Cinsault

På neste side finner du oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her