Mat
Lammegryte med spansk twist

Lammegryte med spansk twist

Når lammekjøttet får smak av Spania, er det naturlig at også drikkefølget kommer derfra.
20 November 2013 - 11:55

Får-i-kål og lammesteik er godt som bare det. Men det finnes så uendelig mange andre måter å tilberede saftig lammekjøtt på, som ikke krever like mye tid som de førnevnte klassikerne.

Lag dobbel porsjon

Derfor har jeg funnet frem til en lammegryte som er så lettlaget at det nesten er for godt til å være sant. Og dessuten så god at hvis du ikke lager dobbel porsjon med en gang, kommer du til å angre dypt og sårt dagen etter. For som så mange andre gryteretter med lam, er denne minst like god, eller kanskje enda bedre, dagen etter når smakene har fått mulighet til å utvikle seg videre.

Gjetes fortsatt

Inspirasjonen til lammegryten kommer fra Navarra i Nord-Spania. Her som ellers i det indre av den iberiske halvøy, er sau en viktig del av husdyrholdet. Spania er faktisk et av få land i Vest-Europa som har klart å opprettholde sauegjeting som yrke. Derfor kan du se store saueflokker som ledes av et par gjetere og like mange hunder nesten hvor enn du beveger deg i innlands-Spania.

Uten hvitløk

Mens sauene bidrar med melk til ost - hvor den berømte manchegoosten bare er en av utallige spanske saueoster - er det lammene som gir kjøttet, og spanjolene fortrekker dielam på åtte kilo fremfor de vesentlig større utgavene (min. 18 kilo) som vi får servert her til lands.

Det som skiller matlagingen i Nord- og Sør-Spania er i stor grad krydderbruken. Araberne kom aldri så langt som til Navarra og derfor er krydringen langt mer forsiktig med hovedsakelig hvitløk og paprika som de kraftigste smaksforsterkerne.

På de neste sidene finner du forslag til drikke og ikke minst oppskriften på lammegryten

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa
+
Mat og vin i kombinasjon

Mais i sesong og hvitvin fra Spania som sammen drar deg baklengs inn i fuglekassa

Med slike råvarer og flasker er det lett å holde løftet. Bare prøv selv.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kypros er et skatteparadis for druer
+

Kypros er et skatteparadis for druer

Kypros med sin minst 5000 år lange vintradisjon, er i dag et veldig spennende vinland med spektakulære høytliggende terrasserte vinmarker med upodete vinstokker, satsning på egenartede lokale druesorter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Legg en saftig entrecote på grillen
Dagens rett
Entrecôte med aubergine og squashform

Legg en saftig entrecote på grillen

Vi tar sikte på knallvær slik at du kan fyre opp grillen og prøve deg på denne supre oppskriften med entrecôte. Regner og blåser det, går du for stekepanne og ovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret
Dagens rett

Mariner kylling i chili så lenge du har tid - eller mens du lager det gode tilbehøret

Kylling smaker relativt lite i seg selv, så en marinade er ofte en smaksbærende faktor. Men ikke nok, for tilbehøret må også ha mye smak - som her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette klarer du ikke å stå imot
Dagens rett

Dette klarer du ikke å stå imot

Kamskjell og reker på stekt piggvar med friskkuttede grønnsaker og sjysaus er bare så fristende - og ikke minst veldig enkelt å lykkes med. Det er bare å løpe til fiskedisken med en gang

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her