Laveste ølsalg på åtte år

Laveste ølsalg på åtte år

Regntung sommer får skylda for sviktende ølsalg.
01 August 2012 - 15:00

Ølsalget svikter. Ifølge Bryggeriforeningen var ølsalget i juni i år det dårligste siden 2004, og det er får merke tørken mest. Ølsalget på restaurantene gikk ned med 10 prosent i juni år, i forhold til samme tid i fjor.

I juni i år ble det solgt i overkant 22 millioner liter øl på landsbasis, det er en nedgang på rundt én million liter fra samme tid i fjor.

– Ølsalget er veldig avhengig av godt vær. Juni, juli og august er vanligvis gode måneder, forklarer direktør i Bryggeri- og drikkevareforeningen Petter Nome til NRK.no.

Null på polet

De siste ukene har det vært nullvekst av salg på sterkøl og vin på Vinmonopolet.

LES OGSÅ: Mindre fra butikk, mer fra polet

– Flere reiser til Sverige på handeltur når det er dårlig vær. Også alternative salgskanaler som Tax Free tar kundene, fordi flere nordmenn reiser til utlandet nå enn i fjor, sier kommunikasjonsdirektør Halvor Bing Lorentzen til NRK.no.

Brygger hjemme

Interessen skyter imidlertid i været. Ifølge Dagens Næringsliv vil hjemmebryggere trolig lage 20 millioner halvlitere med øl i 2012.

LES OGSÅ: Vi drikker mer og mer nisjeøl

– Det har vært en vanvittig økning på interessen for hjemmebrygging og mikrobryggerier. Vi ser også at restaurantbransjen satser på brede ølmenyer, sier Nome.

Denne tendensen har eksistert i deler av Europa og USA lenge.

– Norge kommer litt etter. Kortreist nisjeproduksjon av mat har blitt mer populært, og det er naturlig at det skjer med drikkevarer også, sier Nome.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her