Vi drikker mer og mer nisjeøl

Vi drikker mer og mer nisjeøl

Ingen drikkevarer øker salget mer enn øl fra norske mikrobryggerier.
25 Mai 2012 - 10:08

Fremgangen for norsk nisjeøl ser ikke ut til å ha noen ende, og det skyldes i hovedsak økt interesse for norske bryggerier som Nøgne Ø, Haandbryggeriet, Lervig Aktiebryggeri, Ægir og Kinn bryggeri, ifølge Bryggeri- og drikkevareforeningen.

LES OGSÅ: Ægir tilbake til Norge

26 prosent vekst for sterkøl. Det er fasiten etter årets fire første måneder, viser foreningens ferske tall. I fjor økte sterkølsalget med 40 prosent. I perioden januar-april i år var veksten på 26 prosent.

LES OGSÅ: 1600 flasker norsk øl med diplomatpost til Korea

– Det er helt fantastisk, særlig med tanke på at aprilværet var elendig og at den største distributøren, Vectura, opplevde total kollaps i flere uker, sier direktør Petter Nome i Bryggeri- og drikkevareforeningen i en pressemelding.

Det totale ølsalget i Norge, både sterkøl og butikkøl, viser en økning på én prosent for årets fire første måneder.

– Greit nok, med tanke på at ølsalget har sunket med tre prosent årlig de siste tre årene. April var en dårlig måned for både øl og brus, mye takket dårlig vær. Året sett under ett er ølsalget ganske stabilt, sier Nome.

Han synes det er imponerende at alkoholsvakt butikkøl holder stillingen såpass godt mot importert vin og brennevin.

– Norske bryggerier møter sterk konkurranse fra Vinmonopolet, som har ganske frie hender til å markedsføre sine varer blant annet på sin hjemmeside. I tillegg har grensehandelen med øl vokst med over 80 prosent på ti år, sier Nome.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø
+
Tester

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø

Cantillon er for mange det ypperste av belgisk surøl, som rives ut av hyllene når de først kommer dit.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Verdens beste bartender er Felice Capasso fra Nedre Løkka Cocktailbar

Han tok en sensasjonell seier i det som regnes som den aller mest prestisjefulle bartenderkonkurransen av alle, World Class Global Finals.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

8 norske kokker i verdenstoppen – Anika Madsen er en av dem

Av verdens 783 aller beste kokker er det i alt 8 fra Norge, ifølge Best Chef Awards 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du ikke smakt helstekt kylling før
Dagens rett

Slik har du ikke smakt helstekt kylling før

Denne søndagen lager vi en middag som hele familien vil digge. Her er oppskrift på helstekt kylling med urter og mascarpone

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø
+
Tester

Ikke uventet er det de drøyt 1500 flaskene med Cantillon som skaper kø

Cantillon er for mange det ypperste av belgisk surøl, som rives ut av hyllene når de først kommer dit.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Verdens beste bartender er Felice Capasso fra Nedre Løkka Cocktailbar

Han tok en sensasjonell seier i det som regnes som den aller mest prestisjefulle bartenderkonkurransen av alle, World Class Global Finals.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere
+
Godbiter i pollisten

Nytt stjerneskudd: Kul dame lager kule burgundere

At Jessica Litaud er inspirert av Jean-François Ganevat og Jean-Marie Guffens, er med på å skille hennes viner fra andre i Burgund.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol
+
Ukens vin

Rimelig rødvinskos i høstferien? Denne finnes på alle pol

Det vil si de aller minste må du se bort fra. Men de andre kan by på dette knallkjøpet av en bordeaux som på toppen av det hele er økologisk framstilt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik skaper du ekstra het stemning rundt middagsbordet
Dagens rett
Krydret potetsuppe med hete reker og løkfylte pitabrød

Slik skaper du ekstra het stemning rundt middagsbordet

En krydret potetsuppe med hete reker og løkfylte pitabrød setter fart på smaksløkene. Prøv denne lettlagde oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

8 norske kokker i verdenstoppen – Anika Madsen er en av dem

Av verdens 783 aller beste kokker er det i alt 8 fra Norge, ifølge Best Chef Awards 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her