Lekkert til krabbe

Denne uken nyter vi to lekkerbiskener som utfyller hverandre perfekt, krabbe og hvitvin. Siden krabbe er en så prisgunstig delikatesse, har du kanskje råd til å bruke litt ekstra på vinen. Vi foreslår ikke mindre enn tre supre krabbeviner mellom 125 og 14
Aase E. Jacobsen
25 August 2004 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Selv om du ikke har tilgang på levende krabbe for selvkok, er fiskediskene rike tilbud på saftig nykokt krabbe et svært godt - og ikke minst lettvint alternativ. Så lettvint at du til og med kan stelle i stand et festmåltid midt i uka.

Krabbekjøtt spenner fra det hvite og delikate i klørne og "huset" til det meget smaksintense som du finner i selve skallet. Totalt sett har krabben derfor en kraftig egensmak som gjør at den trenger friskhet i vinfølget. Men ikke bare friskhet, for vinen må også ha god smaksfylde og lett søtlig frukt i retning tropisk for å møte de kraftigste krabbearomaene.

2003-årgangen ga hvitviner med mye sødme i frukten. I kombinasjon med et middels syrenivå får vi viner som er runde og lette å like. Ingen skarpe kanter, bare godt, og under slike forhold trives også krabben perfekt.

Chablisene fra 2003 er ikke akkurat klassiske, men den ekstra munnfølelsen som all den søte frukten gir, gjør at selv chablis på nederste kvalitetstrinn blir fortrinnlig til krabbe, og spesielt når du serverer en kraftig alioli eller annen krydret saus til.

Le Beaunois Chablis 2006 (42739) fra Labouré-Roi er ikke bare kjempedeilig til krabbe, men også en god chablis. Og et aldri så lite røverkjøp siden den, når den kommer i salg i september, vil inneha tittelen landets rimeligste chablis, i flaske vel å merke. Tydelig chabliskarakter all fruktsødmen til tross, bløte men effektive syrer, lang fruktig ettersmak med innslag av nøtter. En vin som alle rundt bordet vil bli sjarmert av. Labouré-Roi er et såkalt negoçiantfirma som kjøper opp ferdig vin og selger videre under eget navn. Etter flere år med problemer med å hevde seg over gjennomsnittet, har firmaet tatt rev i seilene og leverer nå anstendig kvalitet, også i de rimeligste prisklassene, som tilfellet er med denne chablisen.

Liker du en enda friskere stil, er Terras Gauda O Rosal 2013 (45581) fra Galicia på den spanske vestkysten en usannsynlig deilig vin, både i seg selv - og ikke minst til krabbe. Flott balanse mellom frukt og syre og stor munnfølelse. Fruktpreget går mer mot grønne frukter som epler, papaya og lime, og dette preget holder seg helt ut i slutten. En meget elegant vin som også kan brukes til andre sjømatretter. Produsenten Terras Gauda holder hus i det galisiske underområdet O Rosal som kjennetegnes av albariñodruen får selskap av loureiro, caiño blanco og treixadura. Terras Gauda har valgt å forlate den for regionen tradisjonelle måten å binde opp vinplantene på. Guyot-metoden som er den mest utbredte i vinmarker som skal gi kvalitet, sørger for å holde avlingen nede, noe som gir seg uttrykk i den flotte konsentrasjonen i denne vinen.

En morsom kombinasjon med krabbe er rosévin. Og Boffa Gran Buchet 2004 (47492) er ikke en hvilken som helst rosé. Ikke bare passer den på grunn av sin store men likevel delikate bærsødme perfekt til den rike krabbesmaken og det smakskraftig tilbehøret, men den tåler også et bredt spekter av mat. Blant annet kraftige retter med hvit fisk, spekemat og lyst kjøtt samtidig som den kan nytes alene. Denne supre rosévinen er signert Alfiero Boffa, en av de mest solide produsentene av barberaviner i Piemonte. Rosévinen derimot er laget av pinot noir som er jo er en fremmed fugl i dette området.

Men fortvil ikke over at våre krabbeviner koster mer enn hva du vanligvis er villig til å spandere. Det finnes alternativer under hundrelappen. Fazi Battaglia Verdicchio dei Castelli di Jesi Classico 2004 (1005) - med den ganske så kitsche flasken - gir svært mye vin for pengene i 2003-versjon. Fruktig i retning sitrus og andre tropiske frukter. Fin fedme og friskhet gjør en god jobb sammen med krabben - eller annen kald sjømat.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS og SMS
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det som SMS eller MMS-tekstmelding på mobiltelefonen din.

w MMS:
Skriv Ukens og send til 2004.
Du mottar deretter Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - hver tirsdag.
Tjenesten koster 5 kroner pr. mottatt melding.
Vil du stoppe tjenesten, skriver du Ukens stop og sender til 2004.

w SMS:
Skriv varsle ukensvin og send til 1986. Du får Ukens vin sendt som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke.
Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kroner 5 pr. mottatt melding.

Bestille SMS kun én gang: Skriv ukensvin (i ett ord) og send til 1986. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Plukkfisk er den reneste festmaten
Dagens rett

Plukkfisk er den reneste festmaten

Det finnes et utall ulike oppskrifter på plukkfisk. Dagens utgave er laget med lettsaltet torsk og toppet med sprøstekt bacon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her