Lidenskapelig godt

Smaken av pasjonsfrukt er en av de mest pirrende tropiske aromaene. Passoã er ren nytelse enten du bruker den som mikser eller i desserten.
Aase E. Jacobsen
15 Juli 1998 - 19:40

Passoa (7798) er navnet på en fruktlikør laget av ren pasjonsfruktjuice tilsatt sprit (til 20 prosent styrke) som har fått godt fotfeste i verdens barhyller. Den friske, søte og syrlige smaken av pasjonsfrukt gjør likøren utmerket til cocktails. Og drinker med tropiske aromaer er som aldri før i vinden
 
Passoã lages av pasjonsfrukten av typen maracujá som vokser i Sør-Amerika. Det var selvsagt de spanske inntrengerne som gjorde frukten kjent i Europa. De spanske misjonærene sammenlignet plantens blomster (for øvrig blant jordens mesterverker) med Kristus' tornekrone i pasjonshistorien (korsfestelsen). Pasjonsfruktkjøttet har mye steiner som er fullt spiselige, men ikke alltid ønskelige. Skal du lage en dessert hvor pasjonsfruktjuice behøves, og du ikke har tilgang på ferskpresset eller frossen, kan du bruke Passoã isteden. Tilsett litt Passoã nesten gang du lager iskrem, mousse eller sorbet, eller hell en blanding av Passoã og pasjonsfruktkjøtt over iskremen.
 
Likøren egner seg veldig godt til cocktails. Her er noen du kanskje ikke har prøvet før:

 
Transilvania
 
2/6 Passoã
2/6 vodka
3/6 ananasjuice
en dash grenadinsirup
 
Passoã Margarita

 
2/10 Passoã
1/10 grenadinsirup
2/10 lime juice
2/10 Cointreau
3/10 tequila
 
Bland godt og hell i et tumblerglass eller et Margarita-glass.
 
Extasy

 
3/10 Cointreau
2/10 Batida de coco/kokoslikør
2/10 Passoã
3/10 grapefruktjuice
 
Hell ingrediensene i denne rekkefølgen i en shaker fylt med is. Rør om og server i et stort cocktailglass som du på forhånd har satt i fryseren.
 
Lady Killer
 
1/3 Passoã
2/3 grapefruktjuice
Hell Passoã i et cocktailglass. Fyll opp med grapefruktjuice. Server avkjølt.
 
Paradise
 
2 cl Passoã
2 cl Sambuca
Fyll opp med appelsinjuice og iss.
 
Passoã Orange
 
4 cl Passoã
Fyll glasset med is og appelsinjuice.
 
Papillon
 
2 cl Passoã
2 cl Finbury Dry gin
1 cl Monin Peach
1 cl Monin Grenadine
4 cl Sunripe Sweet and Sour
Håndshakes.
 
Oppskriften er laget av bartender Kjell Fredheim, Bergen Vinstuer AS, NM 1998.
 
Magic
 
1/6 Passoã
2/6 Bacardi Carta Blanca Rom
1/6 Bols Blue
1/6 Galliano
1/6Original Peachtree
 
Røres.
Oppskriften er laget av bartender Rolf Steen Nilsen, Color Line (Christian IV), NM 1998.
 
Pasjons- og nektarinsufflé med blåbærcoulis
6-8 porsjoner
 
3 store nektariner
130 g melis
50 g Marie-kjeks
0,5 dl Passoã-likør
3 dl melk
1 vaniljestang, delt på langs
3 eggeplommer
30 g Maizena
4 eggehviter
0,5 ts kremortartari evt. en klype salt
Coulis:
300 g blåbær
sitronsaft
 
Fjern skinnet på nektarinene ved å dyppe dem i kokende vann i 30 sekunder. Skjær fruktkjøttet i terninger à 1x1 cm. Bland inn 2 ss melis og likøren. La frukten trekke i en halvtime. Knus kjeksen. Bland kjeks og halvparten av frukten og fordel i 6-8 porsjonsformer. Sett resten av fruktkjøttet i kjøleskapet. Kok opp melken med vaniljestangen. Ta av varmen og la trekke i en halvtime. Pisk eggeplommene med 75 g melis og maizenaen. Kok opp melken igjen og hell over eggeblandingen mens du rører kraftig. Hell alt tilbake i en kasserolle og kok forsiktig under stadig omrøring til susen er tykk. Ta opp vaniljestangen og skrap frøene ned i sausen. Avkjøl sausen. Bærene til coulisen kjøres i food processor sammen med væsken fra det ventende fruktkjøttet. Juster syre/sødme med sitronsaft og melis. Sett kaldt.
 
Varm opp ovnen til 220 grader. Varm opp soufflésausen noe og tilsett resten av fruktkjøttet. Pisk eggehviter og kremortartari/salt stivt tilsett 2 ss melis og pisk videre til marengsen er blank. Bland med soufflésausen og hell i porsjonsformene. Stek i 15-18 minutter. Souffléene skal ha pene brune flekker. Server straks i formen med et lite dryss melis over og en skje av blåbærsausen på toppen.
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her