Linie vokser i fallende tysk marked

2004 ble nok et godt år for Linie Aquavit i det tyske markedet. Linie spiser seg innpå konkurrentene og er i ferd med å bli tyskernes foretrukne akevitt. I et fallende marked velger tyske konsumenter i større grad norsk kvalitet fremfor billige produkter.
Redaksjonen
21 Januar 2005 - 01:00

Linie er et av få akevittmerker som øker salget i det tyske markedet. Alle andre merker taper marked til den norske akevitten. Arcus solgte rundt 730.000 flasker Linie i fjor, noe som gir produktet en markedsandel på 16 prosent. Totalt drakk tyskere rundt 4,5 millioner flasker akevitt i fjor.
 
Ingen kjente akevittmerker kan fremvise den samme vekst takten som Line. Dette skjer ved inngangen til et år som er spekket med viktige begivenheter og jubileer for Linie-akevitten.
 
I 2005 er det 200 år siden det første skipet, Trondhjems Prøve, satte kurs mot Australia med det som senere skulle bli den prisbelønte Linie-akevitten. Samtidig er det i år 25 år siden Linie og dermed norsk fatmodnet akevitt ble introdusert i det tyske markedet.
 
Men det tyske markedet har vært preget av tilbakegang og hard konkurranse de siste årene. Siden 2000 har salget av akevitt stupt 32 prosent.
 
- I det fallende tyske markedet har vi valgt å holde fast i Linies profil som en premium akevitt. Dette har vært et riktig valg. Mye tyder på at tyskerne foretrekker høy kvalitet fremfor billigere produkter. I den siste fireårsperioden har Linie vært den sterkest voksende premium akevitten i Tyskland og styrket sin posisjon fra 10 til 16 prosent av markedet, sier Christian Brink som er salgs- og markedsdirektør i Arcus-Gruppen.
 
Det er historie, produksjonsmetode og norske råvarer som har vært hovedtemaene i markedsføringen av Linie til tyske konsumenter.
 
- Det er viktig for oss å få frem Linie-akevittens sjøreise i vår historiefortelling. Men minst like viktig er det å vise frem den helt unike fremstillingsmetoden som gir Linie den særegne avrundede smaken. Blant annet blir akevitten modnet på gamle eikefat brukt til modning av sherry, sier Brink.
 
Linie fikk "Trophy" og ble kåret til verdens beste akevitt ved den prestisjetunge "The International Wine & Spirit Competitition" i London i fjor.
 
Norske råvarer er et annet tema i markedsføringen. Få vet at kvaliteten på norsk krydder er i verdensklasse. De lange lyse sommerdøgnene gir en meget høy oljekonsentrasjon til for eksempel norsk karve, noe som gjør den spesielt velegnet til vår formål. Karven vi bruker til akevittproduksjon dyrkes på Inderøy i Nord-Trøndelag.
 
Den spesielle fremstillingsmetoden til norske akevitter danner fundamentet i selskapets strategi for å vokse videre i det tyske markedet. Arcus starter nå en viktig satsing for å bygge begrepet Norsk Fatmodnet Aquavit (NFA). Målsettingen er å løfte akevitt kategorien slik at de gylne dråpene får samme status som for eksempel Cognac og Whisky.
 
Målsettingen er å øke kunnskapen om de unike fremstillingsmetodene for Norsk akevitt, slik at anseelsen til hele akevitt-kategorien vokser.
 
- Vi tror at historie, fremstillingsmetode og norske råvarer både gir produktet en overlegen kvalitet og en god og troverdig historie som tyske konsumenter er villige til å betale for. På kort sikt legger vi opp til en fortsatt vekst i det tyske markedet, og på litt lengre sikt ønsker vi å bli den dominerende aktøren i akevitt-markedet, avslutter Brink.
 
Kilde: NTB

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget
Dagens rett

Det er ikke for tidlig å sette kalkun på menyen - med kalkunfilet blir den ekstra lettlaget

Prøv denne oppskriften hvor kalkunfileten får følge av rødløksmarmelade og eplesaus. Så kan du lage en vri på høsttakkefesten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her