Lise Finckenhagen Årets Hulda 2004

Det var Lise Finckenhagen (28) fra Oslo som i skarp konkurranse med fem andre finalister gikk av med seieren som årets kvinnelige kokk - Årets Hulda 2004.

Konkurransen som ble holdt på Publikumsmessen på Lillestrøm og som arrangeres av Kokkenes Mesterlaug Oslo, Opplysningskontoret for frukt og grønnsaker, Sportex og Tine, hadde i år Bagatelle-sjefen Eyvind Hellstrøm som hoveddommer.

Det er andre gang årets kvinnelige kokk utpekes. Hensikten er å synliggjøre den kompetansen som det voksende antallet kvinner i restaurantkjøkken og storhusholdning besitter.

Hoveddommer Eyvind Hellstrøm kunne fortelle at konkurransen hadde meget jevnt og høyt nivå, og at utfordringen for kokkene var å levere like bra kvalitet på både forrett, hovedrett og dessert.
- Det må vises stor allsidighet og kreativitet for vinne, sier Hellstrøm, som var imponert. - Dette er generelt sett et bra nivå, og det blir bedre og bedre for hvert år. I dag ble det servert 3-4 retter som jeg uten tvil kunne ha servert på Bagatelle, sier Eyvind Hellstrøm - som selv har to stjerner i Guide Michelin.

Lise Finckenhagen - som bl.a. jobber som TV-kokk på NRK frokost-tv, strålte over seieren.
- Dette var fantastisk morsomt! Og denne pokalen er jo enorm, den skal nok bli temmelig synlig på peishylla, sier Finckenhagen, som begynte som lærling på Bagatelle som 16-åring. I menyen la hun vekt på det norske.
- For meg var det viktig å trekke frem de fine norske råvarene, slik som piggvar, kongekrabbe og kamskjell, og så jobbet jeg meg frem ut fra det, sier Lise Finckenhagen. Hennes meny bestod av kamskjell Melba med blomkål couscous som forrett, piggvar Gremolata som hovedrett og ny araguani sacher som dessert.

Finckenhagen fikk førstepremien utdelt av Norges matmor, Ingrid Espelid Hovig. På andreplass kom Kari Innerå (22), fra restauranten En smak av Oliven i Harstad, fulgt av Nina Kristoffersen (27), som arbeider ved restaurant Ylajali i Oslo.
 

På delt fjerdeplass kom de andre landsfinalistene:
w Charlotte Mohn (26 år), Opaker Gård, Kirkenær/ 2 Kokker Partyservice ANS
w Christine Sandven Skorpen (24 år), Eurest/Norsk Hydro, Bergen
w Siv Hilde Lillehaug (41 år), Nordland Fiskerifagskole, Gravdal, Lofoten

Navnet Årets Hulda
Hulda Garborg var en pioner på så mangt, også hva mat angikk. "Lær globalt, men praktiser nasjonalt" skrev hun. Hulda Garborg reiste mye i andre land. Hun tok til seg mye inspirasjon. Hun så hvordan folk var naturlig stolte av sin egen mat, av råvarene sine og av hele sin matkultur. Og hun så at det var kvinnene som hadde ansvaret for mat og familiens ve og vel i så måte. Dette er verdier vi mener hører hjemme i denne konkurransen.

Norge sitter på mange dyktige kokkekvinner. Det er på tide å få dem fram i konkurranselyset.

Årets Hulda ble første gang arrangert i 2003. Det ble en suksess. De konkurrerende kokkejentene hadde en slitsom dag som samtlige syntes at var utrolig morsomt og utfordrende. Resultatene ble meget bra.

Gunn Beate Helgås fra Mathuset Solvold i Sandefjord gikk av med fjorårets seier. Det var hennes andre konkurranse. Sjefen hennes, ingen ringere enn Odd Ivar Solvold, var ikke i tvil når han gikk inn for å stimulere den flinke jenta til å delta i Årets Hulda.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen