2010 er nemlig den minste druehøsten på 25 år. Derfor har vinprodusentene vært forsiktige med å la druer henge igjen i håp om at forholdene for eiswein skulle dukke opp. Det melder www.vinavisen.dk.
Jo kaldere jo bedreNoen vinhus venter enda et par netter, for jo kaldere det blir, jo større konsentrasjon blir det i druene. For når druene fryser, er det vannet i druene som fryser først, mens sukker, syrer og ekstrakter forblir flytende. Under pressingen som må skje umiddelbart etter innhøstningen, før noe rekker å tine, vil det frosne vannet bli igjen sammen med drueskall og stikler, mens en svært søt og aromatisk most frigjøres.
I følge Deutsches Weininstitut ligger eisweinvolumet i år langt under gjennomsnittet for de siste ti årene. Og kun 5-10 prosent av druevolumet ender som vin da det jo utelukkende er den søte mosten som brukes. Det ligger derfor an til at prisen på eiswein fra 2010 blir høy.