Lite eiswein i 2010

Det er den lille avlingen som får skylden for at det blir lite eiswein med 2010 på etiketten.

2010 er nemlig den minste druehøsten på 25 år. Derfor har vinprodusentene vært forsiktige med å la druer henge igjen i håp om at forholdene for eiswein skulle dukke opp. Det melder www.vinavisen.dk .

Jo kaldere jo bedre
Startskuddet lød i Kaiserstuhl den 30. november hvor der ble høstet 400 liter frosne weissburgunder-druer. Dernest kom turen til Franken, Rheingau, Rheinhessen, Mosel og Pfalz.

Noen vinhus venter enda et par netter, for jo kaldere det blir, jo større konsentrasjon blir det i druene. For når druene fryser, er det vannet i druene som fryser først, mens sukker, syrer og ekstrakter forblir flytende. Under pressingen som må skje umiddelbart etter innhøstningen, før noe rekker å tine, vil det frosne vannet bli igjen sammen med drueskall og stikler, mens en svært søt og aromatisk most frigjøres.

I følge Deutsches Weininstitut ligger eisweinvolumet i år langt under gjennomsnittet for de siste ti årene. Og kun 5-10 prosent av druevolumet ender som vin da det jo utelukkende er den søte mosten som brukes. Det ligger derfor an til at prisen på eiswein fra 2010 blir høy.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen