Litt alkohol er sunt

Et moderat alkoholkonsum forebygger hjerte- og karsykdom. Denne gangen er det en svensk undersøkelse som fastslår dette.

Tidligere har flere undersøkelser slått fast at et par glass rødvin om dagen er bra for kroppen. Men den svenske undersøkelsen hevder at det ikke spiller noen rolle hva slags type alkoholholdig drikke man tar inn.

- Det fins ingen legemidler som er så effektive som alkohol i å hindre åreforkalkning og hjerte- og karsykdom. Det sier Bengt Fagrell, professor i hjertemedisin ved Karolinska Universitetssjukhuset i Stockholm til NRK

Som student leste han at obduksjoner av alkoholikere ofte avdekket utrolig rene blodkar som var fri for forkalkninger. På nittitallet kom resultatene av flere store befolkningsundersøkelser der titusener av personer var fulgt opp gjennom flere tiår.

Mindre risiko
- Middelaldrende og eldre personer som drikker ett til tre glass alkohol daglig minsker risikoen for hjerte- og karsykdom og slag med opptil 40 prosent. Det finnes ikke ett legemiddel som kommer i nærheten av å gi en så stor risikoreduksjon, sier Fagrell.

Også øl kan faktisk være bra for helsa.

Det spiller altså ingen rolle om du drikker vin, øl eller sprit.

- Det er etanolen som har den positive effekten på hjerte og blodkar, sier Fagrell.

- Hvis du tenker på hele kroppens helse er det best å velge vin. En stor dansk studie fra 2006 har fulgt 55 000 menn og kvinner gjennom 15 år. Den viser at personer som drikker vin i moderate mengder reduserer sin dødelighet for alle sykdommer, inkludert kreft, med mellom 20 og 30 prosent. Dette gjelder ikke dem som drikker sprit eller øl.

Usunt å drikke mye
Den danske undersøkelsen bekrefter også det andre studier viser. Moderat inntak av alle typer alkohol hos middelaldrende og eldre reduserer risikoen for å dø av hjerte- og karsykdom med mellom 30 og 40 prosent.

Men professor Fagrell er nøye med å understreke at det er usunt å drikke mye, også for hjertekar-systemet.

Økt blodtrykk
- Mye alkohol øker blodtrykket, alle vet hvilke store menneskelige og sosiale skader alkoholmisbruk fører til. Mitt poeng er at i den vestlige verden dør halvparten av oss av infarkt eller slag. Da må vi ikke underslå vår kunnskap om at alkohol kan være god hjertemedisin.

- I Sverige dør 3250 personer hvert år av alkoholrelaterte skader, mens 45 000 dør av hjerte- og karsykdom. Trenger jeg si mer? Undrer professoren, som selv lever som han lærer og gjerne tar seg et glass vin eller to til middag.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen