aperitivo

Aperitivo

Aperitivo er rett og slett lokkemat i baren
Foto: (ArtMarie)

Aperitivo er rett og slett lokkemat i baren

I Italia er det tilbehøret til drinken - her kalt aperitivo - som lokker hordene til bardisken. Og nå er aperitivo blitt synonymt med det å drikke og snacke samtidig.
14 August 2017 - 18:11

- Ciao! Benvenuti! Du blir hilst velkommen når du entrer en bar i Italia. For: Sannsynligvis har du vært der mange ganger før, og sannsynligvis har du kommet til omtrent samme tid, på grunn av aperitivoen – eller fingermaten, som det heter på norsk. 

Mer enn peanøtter

Poenget er: Når det nærmer seg tid for lunsj eller middag, settes de lekreste ting frem på bardisken. Til gratis nytelse for fornøyde kunder. Eller venner, som de fort blir. Kjøp noe å drikke, og du kan gasse deg i alt fra canapéer og chips med chili- eller oliven-posteier – til små risretter, crostini med kyllinglever eller en deilig salsa – eller kanskje lange sprø griffini-brød rullet inn i deilig skinke med litt mozarella til. Bare for å nevne noen eksempler. 

- Klart det trekker folk, men det er ikke lett å si hva som er høna og egget, sier Paulo Mati. På trekvart år har baren hans, Baracchino Bianco i Livorno, blitt en av de mest populære i denne toscanske havnebyen, mye på grunn av et herlig utvalg av ”tilbehør”. 

Hjemmehygge

Klokka er snart sju. Ved bardisken har noen ungdommer tatt oppstilling. På småbordene har servitørene satt frem fristende fat til nippende og sultne gjester. Lydnivået tar seg opp, TVen - den er alltid på – men den overdøves snart, utenfor er det blitt mørkt og folk trekker inn. Det er en snau time til middagsrestaurantene åpner. Forretningsfolk, døgnslitere, kvinner, menn og ungdom skravler med hverandre og betjeningen. Man får en underlig følelse av at her er folk hjemme. Men så har de også mer enn nok å hygge seg med. 

Metropol-mote

Dagens aperitivobølge startet i Milano og Roma på begynnelsen eller midten av 90-tallet. Det forplantet seg til Firenze og så videre utover. Etter hvert som folk begynte folk å gå mer ut før middag, begynte barene å tilby stadig mer avansert snacks til selve aperitivoen, som egentlig bare var en spumante eller lett før-middag-drink. Spiralen var i gang. 

Den ”store” aperitivoen har rullet som en farsott over Italia.

Milan, Italy - April 18th, 2018: People relax at a restaurant terrace in the popular Navigli district of Milan Foto: BrasilNut1

- Alle seriøse barer tilbyr nå skikkelige aperitivi, slår Paulo fast.

- Men, ikke alle barer...?

- He-he, nei, heldigvis. Ah – Ciao, buona sera, Rafaella! Laura!

Store smil, mye lyd og kyss på begge kinn. Det er noe eget med sør-europeiske vennehilsninger. Det blir mange i baren som holder på å fylles.

- Folk kommer igjen og igjen, sier bartender Thomas – med det perfekte etternavnet Martini. – Det er veldig hyggelig. Mange kommer, drikker litt, men sjelden mer enn at de sikkert kunne kjøre videre, selv i Norge. Eller hva...? 

Spesialiteter

Mange italienere tar frokosten på bar. Espresso og kake. Nå kommer mange for en aperitivo – med tilbehør! – både før lunsj og før middag. En del kommer også tilbake etter middagen. 

– Det er en sosial ”mote”. Barene er blitt enda mer et møtested, et sted der folk vet at de treffer andre og kan kose seg med noe lekkert. Og vi setter selvfølgelig vår ære i aperitivoen, sier Paulo. 

Små fat med gratinert potet, blekksprut og tomat kommer seilende ut fra kjøkkenet. Grønnsaker og mozarella, svært så pikante ”salame toscane” og store og små oliven. Pannini-biter, canapeer og små salater.

 - Selvfølgelig er det enkelte som utnytter opplegget. Kjøper en flaske vann og tømmer et fat eller to på egen hånd. Det er ”mal-educato”. Men selv om det er mye lekkert, er det smått, billig og vi tjener mye mer enn det koster. 

Gourmet-middag

I storbyene har det utviklet seg enda videre. Det finnes ikke grenser for hva som serveres som tilbehør. Sushi noen steder, men her går det mer i toscanske spesialiteter. 

Særlig i metropolen Milano har aperitivoen til og med overtatt plassen for middagen, som en lett gourmet-middag, riktignok. Betal 10 Euro, og du får et glass vin (eller to, hvis du vil) og en lasagne eller annen, litt lett middagsrett. 

- Det er enkelt å organisere, hyggelig, kjapt, godt og billig – også for bareierne.

Vanlig aperitivo koster vanligvis 3,50 – 5 euro.  Full milanesisk aperitivo runder gjerne tieren. Selv i forhold til italienske lønninger, ville ikke det tilsvare stort mer enn 40 kroner for den billigste og rundt 120 kroner for den dyreste, i Norge. Maten inkludert. 

På Baracchino Bianco er akkurat er akkurat en ny oppfinnelse på vei inn, med idé lånt fra en nabobar. Noe helt nytt! Patate al cartoccio. Beskrivelsen minner fabelaktig om bakt potet. Godt, det også. 

Eksotisk

Papillon er det stedet flest nevner hvis man vil oppleve en helt spesiell aperitivo.

- Se her! En drage. Og en orm med stå-øyne. Eller denne, - en liten pip-pip. Er de ikke fine?

Bareier Paulo Pacchetti viser oss stolt noen underlige små skapninger som har lokket folk til baren de siste 15 årene: Frukt. Frukt dandert som skulpturer eller som knøttsmå pyntedyr på kanten av glass og asjetter. – Folk får selvfølgelig god aperitivo-mat her også, men hva tror du de husker, og kommer tilbake for? 

Barmannen har vært verden rundt med artisteriene sine, holder kurs og elsker å vise seg på TV. I fryseskapet står til og med en Halloween-hodeskalle med utfallent øye og makaber kjeft, i naturlig størrelse. Laget av en grape-liknende frukt, mandler, et par spaghetti-strå og rødkål. 

Bar’n

- Akkurat hit kommer mange bare for friskpresset juice og for å oppleve figurene mine. Fra starten ville jeg lage noe morsomt som folk kunne knaske ved siden av. Dermed begynte jeg å lage disse figurene. 

Det viser seg at mange heller vil ta med seg moroa hjem. En familie forsvant akkurat ut døra da vi kom. Ungene hadde nok fått hver sin fargerike ”analcolico” med en liten komkat-fugl i bagasjen. 

I Italia er det ingen grunn til å stenge ungene ute fra barlivet. De ville jo gått glipp av altfor mye god snacks på den måten. Ved disken står et par unge damer med hvert sitt glass og spiser og prater, den ene med en kommende verdensborger på armen. Dette er hverdag i Italia, der de kanskje har funnet måten å kombinere det meste av det beste ved et lite, sosialt måltid.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her