Lukker ikke døra for Nøkkelhullet

Helsemyndighetene og dagligvarehandelen er enige om å fortsette samarbeidet om Nøkkelhullet.
11 November 2011 - 15:46

- Bransjen har i dag forsikret meg om at de støtter opp om nøkkelhullsmerkingen. Det gjør det lettere for forbrukerne å velge sunt i en travel hverdag, sier helse- og omsorgsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen.

Samtidig stiller Rema 1000-sjef Ole Robert Reitan seg uforstående til påstander fra Forbrukerrådet om at hans kjede er verstingen blant de fire store når det gjelder å undergrave nøkkelhullordningen.

- Så langt i år har Rema 1000 økt antallet nøkkelhullprodukter med 40 prosent, mens enkelte av konkurrentene våre har økt sitt utvalg enda mer, sier Reitan til NTB.

Direktør Randi Flesland fremmet i et intervju med Aftenposten for en uke siden påstander om at Rema 1000 motarbeider nøkkelhullordningen og ikke ønsker at den skal bestå.

Nøkkelhullsmerkingen ble innført som felles nordisk merke i 2009. Undersøkelser viser at 96 prosent av befolkningen kjenner merket. En av to mener det gjør det lettere å velge sunt.

Nøkkelhullet viser at en matvare inneholder mindre og sunnere fett enn andre produkter i samme kategori. Matvaren inneholder også mindre sukker og salt, samt mer kostfiber og fullkorn enn andre varer. I tillegg kommer frisk frukt, grønnsaker, bær og fisk.

I fjor ble det talt 550 matvarer med Nøkkelhullsmerket i Norge ifølge tall fra AC Nielsen Norge. Det har kommet flere produkter på markedet siden da.

Helsedirektoratet og Mattilsynet jobber nå med revisjon av kriteriene for nøkkelhull. De ser også på mulighetene for å utvide ordningen til hurtigmat og serveringsmarkedet generelt. Tilgang på sunne alternativer i kantiner og kiosker ved sykehus og andre offentlige instanser vil bli viet særlig oppmerksomhet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne
Ukens drink
Green Tea Gin and Tonic

Grønne drinker er en fryd for øye og gane - det gjelder også denne

Det er det grønne japanske tepulveret matcha som gir farge til drinken, og med yuzu får den en enda mer japansk profil.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten
Dagens rett

Har du plukket sopp og tyttebær, må du lage denne gryteretten

Med så mye deilig sopp og tyttebær i skogen tjuvstarter vi høstsesongen og serverer en viltgryte med en vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk
+
Ukens vin

Smak på soloppgangen i Libanon - eller opplev noe virkelig historisk

Det er nemlig navnet på denne roséen – og den unike hvitvinen den har følge med, er i en liga for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mandag er wokdag - denne smaker både godt og er unnagjort på et kvarter
Dagens rett

Mandag er wokdag - denne smaker både godt og er unnagjort på et kvarter

En smakfull og rask wok med saftig kylling er en favoritt på middagsbordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker
Dagens rett

I dag lager vi grillspyd av kveite og reker

Grilling er moro når det varieres, og her kommer en litt uvanlig men spenstig kombinasjon av kveite, bacon, agurk og reker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her