Lyst til å lære mer om vin?

Norsk Hotellhøgskoles kursvirksomhet tilbyr nå opplæring i samarbeid med Wine & Spirit Education Trust i London og Gastronomisk Institutt. Her er høstens tilbud.
Redaksjonen
18 Juni 2000 - 15:53

Høsten 2000 - First Certificate
Kurset er ment som en grunnleggende innføring i vin og brennevin fra ulike deler av verden og gjennomføres i samarbeid med Wine & Spirit Education Trust (WSET) i England. Det kreves ingen spesielle forkunnskaper. WSET First Certificate omfatter grunnleggende vinterminologi, vinproduksjon, beskrivelser av kvalitet og stil, en introduksjon til vinsmaking, en gjennomgang av verdens viktigste bordviner, musserende viner, hetviner, brenneviner - ed spesiell vekt på akevitt - og andre alkoholholdige drikker samt norsk alkohollov og helsemessige aspekter ved alkoholkonsum. Etter gjennomføring av kurset forventes kandidatene å ha kunnskap om grunnleggende prinsipper for vinsmaking og vinvurdering samt å kunne tolke etiketter til alkoholholdige produkter fra ulike deler av verden. Kurset vil være nødvendig som basis for å gjennomføre WSET Higher Certificate som vil bli undervist høsten 2000. WSET First Certificate inngår også som del av første avdeling av studiet Kjøkken- og Restaurantledelse, og kurset er anbefalt som grunnlag for å starte på Vinkelnerutdanningen ved Gastronomisk Institutt.

Undervisningsform:
Forelesning og smaking
Forelesningene er delt inn i:
Vinens natur
Vinsmaking
Frankrike
Italia
Spania og Portugal
Tyskland
Øvrige Europa
Amerika og Sør-Afrika
Australia og New Zealand
Musserende viner
Hetviner
Sprit og likører
Øl og andre alkoholholdige drikker
Akevitt samt Alkohollovgivning og helsemessige aspekter ved alkoholkonsum.

Tid:
Kurset vil omfatte 16 timers undervisning over tre sammenhengende dager.
I høstsemesteret gjennomføres to First Certificate kurs;
Kursstart uke 36 fra mandag 4. september til og med onsdag 6. september
Kursstart uke 40 fra mandag 2. oktober til onsdag 4. oktober.

I tillegg bør kandidatene beregne minst tilsvarende tid til selvstudium.

Eksamen:
En times skriftlig eksamen på engelsk med 50 spørsmål etter prinsippet
"multiple choice". Eksamen avholdes som avslutning på tredje kursdag.

Fagansvarlig: Avd. Norsk Hotellhøgskole v/ Arne Ronold
Kursleder: Knut Espen Misje
Pris: Kr 4.000
 
Høsten 2000 - Higher Certificate
Kurset er ment som en videregående innføring i vin og brennevin fra ulike deler av verden og gjennomføres i samarbeid med Wine & Spirit Education Trust (WSET) i England. Det kreves bestått eksamen i WSET Certificate som grunnlag for kurset. WSET Higher Certificate er delt inn i 15 moduler og omfatter regler for etiketterering innen EU, beskrivelser og vurdering av vin, vitikultur og vinifikasjon, stabilisering, modning og tapping av vin, feil ved vin, samt en grundig gjennomgang av verdens viktigste bordviner, musserende viner, hetviner og brenneviner. Etter gjennomføring av kurset forventes studentene å være i stand til å beskrive karakteristika på verdens viktigste og mest anerkjente viner, hetviner, likører og brenneviner, samt kunne forklare
hvilke faktorer som har betydning for de ulike produktenes karakter. Kurset vil være nødvendig som basis for å gjennomføre WSET Diploma som vil bli undervist f. o. m. 2001. WSET Higher Certificate inngår også som del av andre avdeling av studiet Kjøkken og Restaurantledelse.

Undervisningsform:
Forelesning og smaking

Forelesningene er delt inn i:
Vinkultur og vinifikasjon
Bordeaux og sydvest Frankrike
Loire, Rhone og sør Frankrike
Burgund og Alsace
Italia
Spania og Portugal
Nord Europa
Sentral- og sør Europa
Den nye verden
Champagne og musserende viner
Sherry og lignende hetviner
Portviner og lignende hetviner
Sprit og likører

Tid:
Kurset vil omfatte 30 timers undervisning over seks dager.
I høstsemesteret gjennomføres Higher Certificate i uke 44;
Kursstart mandag 30. oktober til og med fredag 3. november.
I tillegg bør kandidatene beregne minst en og en halv ganger så mye tid
til selvstudium.

Eksamen:
To timers skriftlig eksamen på engelsk med 100 spørsmål etter prinsippet
"multiple choice" samt et enkelt spørsmål som krever en skriftlig
besvarelse. Eksamen avholdes som avslutning på siste kursdag.

Fagansvarlig: Avd. Norsk Hotellhøgskole v/ Arne Ronold
Kursleder: Knut Espen Misje
Pris: Kr 7.000

WSET DIPLOMA
Kurset er videre fordypning i produksjon og kommersiell viktighet av verdens viner og brennevin.
Studiet tar normalt 2 år og studenter må bestå 6 del- eksamener. Eksamen består av både smaking og skriftlige momenter. Kandidater må ha bestått enten WSET Higher Certificate eller Vinkelnerutdanningen ved Gastronomisk Institutt.
WSET Diploma er anbefalt for de som ønsker å studere til Master of Wine.
Kursstart våren 2001. Informasjon følger høsten 2000.

Skriftlig påmelding innen 10. august 2000.
Påmelding sendes til:
Gastronomisk Institutt
Merk WSET
Postboks 2526 Ullandhaug
4091 Stavanger 
Telefon: 51 83 37 85
Faks: 51 83 37 94
gastro@gastronomi.no

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Mat

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her