Mamma mia

Moder Gro i WHO har talt til verden, men om verden lytter, skal være usagt. Her i landet står vi nærmest i givakt når verdensfruen mener noe. Og norske medier siterer villig, men ikke alltid like nyansert og med det kritiske øye på saken.
Redaksjonen
22 Mars 2001 - 22:40

I dagene etter ministerkonferansen om ungdom og alkohol som fant sted i Stockholm for kort tid siden var norske aviser fulle av debatten om ungdom og alkohol. Og i særs grad undersøkelser som viser at ungdom, også i Norge, drikker mer enn tidligere, hvilket selvfølgelig ikke er noe noen ønsker.

I kjølvannet av disse opplysningene, som vi ikke på noen måte skal trekke i tvil, dukker selvfølgelig debatten opp om hvordan vi skal forhindre det og hvilke virkemidler som kan og skal tas i bruk. Og selvfølgelig mener Gro noe om det. Medisinen hun foreskriver er strengere regler om nær sagt alt. Blant annet krever hun at de som markedsfører alkohol skal ta ansvar. Og spesielt fremheves høyere priser som et godt tiltak. Men her synes vi den dyktige politikeren og legen ikke helt har forstått resultatene av sin egen feilslåtte politikk på området.

Høyere avgifter for å gjøre alkohol dyrere har vist seg som et veldig lite egnet virkemiddel. Ikke noe taler for at det virkemidlet vil fungere bedre i fremtiden. Snarere tvert i mot har høye avgifter ført til et omfang av smugling som vi aldri har sett maken til her i landet. I kjølvannet av spritsmugling vokser det frem annen kriminalitet og andre former for smugling, blant annet av mennesker og våpen. Kanskje kan det sies av de som forfekter høyere avgifter velger pest isteden for kolera. For det står klart for de fleste oppgående nordmenn at det ikke nytter å se disse tingene isolert. Høye priser på alkohol fører nesten lovbestemt til smugling, og så er kjedereaksjonen i gang.

Strengere regler er også hva våre forskere som arbeider med rusmisbruk anbefaler. Det tar vi faktisk ikke så alvorlig. Disse forskerne har gjentatt seg selv til det kjedsommelige og har i svært liten grad klart å finne løsninger eller å foreslå sådanne som skiller seg ut i fra det de sa for 20 år siden. I diskusjonen kommer selvfølgelig holdningskampanjer inn som et sedvanlig element. På det området har norske myndigheter mye gammel moro å vise til. Ikke bare har de kampanjene som har vært kjørt vist seg å være en uvanlig dårlig måte å anvende skattepenger på, enten de har vært rettet mot ungdom eller voksne. I tillegg har de kanskje også virket mot sin hensikt.

Bryggeriforeningen har midt opp i det hele lansert sin egen kampanje for å forsøke å bidra til at ungdom ikke misbruker alkohol. Den skal etter sigende ta ungdommen på alvor og ikke bomme på stammespråket slik at målgruppen ikke med en gang vender tommelen ned. Selvfølgelig blir foreningen straks mistenkt for å drive snikreklame og hva som sies skal holdes under streng oppsikt. Det har man igjen for å forsøke å ta ansvar.

Jan H. Amundsen
(Leder i Apéritif nr. 2/2001)

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rieslingen er sykt billig
+
Ukens vin

Denne rieslingen er sykt billig

For denne flasken som koster 179,90, inneholder biodynamisk dyrkede druer fra toppvinmarker, er så bærekraftig den kan bli, og er signert en rieslingmagiker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder
Dagens rett

På 1. mai er det tradisjonsmat som gjelder

Det er 1. mai, og en skinkestek med sprø svor og spennende tilbehør er dagen verdig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her