Mange nye utesteder

I løpet av de siste ti årene har Norge fått over tusen nye skjenkesteder. Nesten alle serverer sprit.
Redaksjonen
18 Desember 2008 - 18:00

I de tre første kvartalene i år ble det omsatt over 250 millioner liter øl, brennevin, rusbrus og vin i Norge. Det er mye mer enn på samme tid i fjor.
 
Mest vin og øl
Omsetningen av vin og øl har økt mest, med henholdsvis 4,6 prosent og over 3 prosent fra i fjor, viser nye tall fra Statistisk sentralbyrå. 
 
Antall skjenkesteder hvor nordmenn kan drikke fortsetter å øke. Det er over 1 000 flere skjenkesteder med kommunal bevilling nå enn for ti år siden.
 
Øker mye
Blant fylkene hvor antall skjenkesteder har økt mye, er Rogaland, Sør-Trøndelag og Buskerud, skriver Aftenposten.no.
 
Nesten alle skjenkestedene i Norge i dag har dessuten tillatelse til å servere brennevin. I 1985 hadde 28 prosent av alle utestedene lov til å servere brennevin. I 2007 hadde 82 prosent slik bevilling.
 
Da alkoholloven ble endret for nesten ti år siden, var hensikten å gi kommunene mer lokalt selvstyre slik at de i større grad kunne praktisere restriktiv alkoholpolitikk.
 
Men det vil ikke kommunene, viser ferske tall fra SIRUS.
 
Få kommuner har angitt øvre grensen for antall salgs- og skjenkebevillinger. Enda færre kommuner innskrenker salgs- og skjenketidene. I stedet har 60 prosent utvidet skjenketiden i forhold til lovens normaltid.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her