Mangler 1350 kokker

Mange blir kokker, men forsvinner etter hvert til andre bedrifter. I Oslo mangler det 175 kokker.
Redaksjonen
23 Juli 2010 - 16:33

- Vi er så heldige at vi er en attraktiv arbeidsplass, og vi får tak i flinke kokker. Men vi merker at søknadsbunkene var større før. Jeg kjenner til kollegaer som sliter med å få nok kokker, sier Torleif Høyvik, daglig leder i Bølgen og Moi-gruppen til Aftenposten.

Som ansvarlig for fire spisesteder i Oslo, samt restauranter i Sandvika, Bergen, Kristiansand og Stavanger, har han merket effekten av at stadig færre ønsker seg til kokkeyrket.

Søkertallene til restaurant- og matfag på videregående skole har sunket 30 prosent de siste ti årene.
- Kantiner og dagligvarebutikker profesjonaliseres ved at det ansettes kokker, slik at arenaen for hvor det tilsettes kokker blir større. Ledigheten er ikke bare i restaurantene, men også andre steder hvor man trenger kokker, sier Høyvik.

Han mener det er vanskelig å peke på en spesifikk årsak til den store mangelen, men tror kombinasjonen av færre personer som søker seg inn på kokkefaget og at det åpnes flere spisesteder gir stor forskjell mellom tilbud og etterspørsel.

Går til dagligvare
Ifølge Navs årlige bedriftsundersøkelse er det behov for 175 nye kokker i Oslo, og tall fra tidligere år viser at tørken ikke er et forbigående problem.

Hilde Charlotte Solheim, reisedirektør i Handels- og Servicenæringens Hovedorganisasjon (HSH), sier de gjennom en god del år har vært kjent med underskuddet.
- Mange går inn i kokkenæringen, men forsvinner etter hvert til andre bedrifter, som dagligvarehandler, sier Solheim til Aftenposten.

Hun mener også at interne problemer med dårlig ledelse gjør at kokkene skifter arbeidsarena.

I likhet med Høyvik presiserer hun at det er bra for det totale bildet at faglærte kokker også jobber andre steder enn på restaurantkjøkkener.

Kan vare lenge
I 2008 ble kokkebehovet tallfestet til 225 personer i Oslo, mens det sank til 100 i 2009. Det skyldes, ifølge Solheim, finanskrisen.
- I 2009 slet nok restaurantene mer enn tidligere, og det var første gang vi hørte om permittering av faglærte kokker. Ellers har det vært vanskelig å få tilgang på faglært personale.

Solheim mener det er en stor bransjeutfordring at det mangler faglært arbeidskraft. Høyvik tror ikke situasjonen vil bedre seg med det første:
- Hvis det ikke blir satt i gang store tiltak for å øke rekrutteringen til kokkeyrket, er dette en utvikling vi vil se i lang tid fremover, sier han.

Til sammen er norske arbeidsgivere på jakt etter 1350 kokker pr. i dag. Gruppen som statistikerne kaller «hovmestere, servitører og barkeepere» mangler 750 mennesker. At summen av de to gruppene blir større enn 1900 skyldes at kokketallet også omfatter kokker som trengs i andre næringer.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene
Dagens rett
Pepperkrabbe

Denne måten å tilberede krabben på setter full fart på smaksløkene

Skarpe salte og syrlige smaker matcher krabbekjøttet perfekt. Du blir overrasket over hvor delikat resultatet blir.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik
Dagens rett
Toscansk bønnesuppe

Med en slik suppe blir oktobermandagen både lun, trivelig og smaksrik

Toscansk bønnesuppe er perfekt høstmat. Men selv om originalen krever god planlegging, kan du jukse med ferdigkokte hvite bønner. Dermed blir det mulig å skape lun stemning også på en mandag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt
Guide
Oppskrifter eplekake

Noe til kaffen eller dessert? Eplekake smaker alltid godt

Eplekaker blir vi aldri lei. Her har vi samlet de beste oppskriftene også på desserter med epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Feir eplets dag med disse tipsene
Guide
Guide

Feir eplets dag med disse tipsene

Eplet er ikke bare det perfekte mellommåltid, men har så mange andre gode sider, at du ikke kan la være å lese mer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her