Mangler humle

Ølprodusentene i Norge har allerede varslet høyere priser. Nå er det nesten umulig å få tak i humle til produksjonen. Det kan gjøre øl enda dyrere.
Redaksjonen
27 Mai 2008 - 11:00

I begynnelsen av mai ble det klart at samtlige norske bryggerier ville øke ølprisene. Årsaken var høyere priser på humle og malt. Men nå er det flere problemer, noe som igjen påvirker prisene.
 
Endringer i været skaper nemlig problemer for den europeiske humleplanten.
 
Milde vintre og en varm vår gjør at humlen skyter knopper for tidlig. Det fører til at veksten stagnerer og produksjonen blir dårlig.
 
Ringnes sliter
- Det er nesten ikke mulig å få tak i humle i dag, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Hanne Bügel til tidsskriftet Nature.
 
Heldigvis har Ringnes kjøpt inn så mye humle at de forhåpentligvis klarer seg frem til årets avlinger kommer på markedet i oktober og november.
 
Humlen importeres fra både Mellom-Europa og USA.
 
Mangedoblet pris
I 2006 lå prisene på rundt 25 euro for et kilo humle. I dag er prisen det 20-dobbelte, slik at ett kilo koster rundt 500 euro.
 
- En av grunnene til prisøkningen er at det var elendige avlinger i 2007 på grunn av dårlig vær. Overskuddslagrene fra 2006 ble derfor raskt brukt opp i 2007, sier Bügel.
 
Må tilpasses
Nå jakter engelske bønder på andre humlesorter som kan tåle det nye klimaet. En plante fra Sør-Afrika er under utprøving på gårder i England.
 
Etter den rekordvarme sommeren i 2003 har tyske humledyrkere vendt seg mot Tyrkia. Håpet er å kunne dyrke humlen der, og nylig gav EU dem 6 millioner euro for å bygge kunstige vanningssystemer i landet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her