Mangler humle

Ølprodusentene i Norge har allerede varslet høyere priser. Nå er det nesten umulig å få tak i humle til produksjonen. Det kan gjøre øl enda dyrere.
Redaksjonen
27 Mai 2008 - 12:00

I begynnelsen av mai ble det klart at samtlige norske bryggerier ville øke ølprisene. Årsaken var høyere priser på humle og malt. Men nå er det flere problemer, noe som igjen påvirker prisene.
 
Endringer i været skaper nemlig problemer for den europeiske humleplanten.
 
Milde vintre og en varm vår gjør at humlen skyter knopper for tidlig. Det fører til at veksten stagnerer og produksjonen blir dårlig.
 
Ringnes sliter
- Det er nesten ikke mulig å få tak i humle i dag, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Hanne Bügel til tidsskriftet Nature.
 
Heldigvis har Ringnes kjøpt inn så mye humle at de forhåpentligvis klarer seg frem til årets avlinger kommer på markedet i oktober og november.
 
Humlen importeres fra både Mellom-Europa og USA.
 
Mangedoblet pris
I 2006 lå prisene på rundt 25 euro for et kilo humle. I dag er prisen det 20-dobbelte, slik at ett kilo koster rundt 500 euro.
 
- En av grunnene til prisøkningen er at det var elendige avlinger i 2007 på grunn av dårlig vær. Overskuddslagrene fra 2006 ble derfor raskt brukt opp i 2007, sier Bügel.
 
Må tilpasses
Nå jakter engelske bønder på andre humlesorter som kan tåle det nye klimaet. En plante fra Sør-Afrika er under utprøving på gårder i England.
 
Etter den rekordvarme sommeren i 2003 har tyske humledyrkere vendt seg mot Tyrkia. Håpet er å kunne dyrke humlen der, og nylig gav EU dem 6 millioner euro for å bygge kunstige vanningssystemer i landet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Frisk velkomstdrink som alle vil like
Ukens drink

Frisk velkomstdrink som alle vil like

Mai er tiden festlige lag, og denne forfriskende bowlen er den perfekte velkomst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her