Mangler humle

Ølprodusentene i Norge har allerede varslet høyere priser. Nå er det nesten umulig å få tak i humle til produksjonen. Det kan gjøre øl enda dyrere.

I begynnelsen av mai ble det klart at samtlige norske bryggerier ville øke ølprisene. Årsaken var høyere priser på humle og malt. Men nå er det flere problemer, noe som igjen påvirker prisene.
 
Endringer i været skaper nemlig problemer for den europeiske humleplanten.
 
Milde vintre og en varm vår gjør at humlen skyter knopper for tidlig. Det fører til at veksten stagnerer og produksjonen blir dårlig.
 
Ringnes sliter
- Det er nesten ikke mulig å få tak i humle i dag, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Hanne Bügel til tidsskriftet Nature.
 
Heldigvis har Ringnes kjøpt inn så mye humle at de forhåpentligvis klarer seg frem til årets avlinger kommer på markedet i oktober og november.
 
Humlen importeres fra både Mellom-Europa og USA.
 
Mangedoblet pris
I 2006 lå prisene på rundt 25 euro for et kilo humle. I dag er prisen det 20-dobbelte, slik at ett kilo koster rundt 500 euro.
 
- En av grunnene til prisøkningen er at det var elendige avlinger i 2007 på grunn av dårlig vær. Overskuddslagrene fra 2006 ble derfor raskt brukt opp i 2007, sier Bügel.
 
Må tilpasses
Nå jakter engelske bønder på andre humlesorter som kan tåle det nye klimaet. En plante fra Sør-Afrika er under utprøving på gårder i England.
 
Etter den rekordvarme sommeren i 2003 har tyske humledyrkere vendt seg mot Tyrkia. Håpet er å kunne dyrke humlen der, og nylig gav EU dem 6 millioner euro for å bygge kunstige vanningssystemer i landet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen