Mangler humle

Ølprodusentene i Norge har allerede varslet høyere priser. Nå er det nesten umulig å få tak i humle til produksjonen. Det kan gjøre øl enda dyrere.
Redaksjonen
27 Mai 2008 - 11:00

I begynnelsen av mai ble det klart at samtlige norske bryggerier ville øke ølprisene. Årsaken var høyere priser på humle og malt. Men nå er det flere problemer, noe som igjen påvirker prisene.
 
Endringer i været skaper nemlig problemer for den europeiske humleplanten.
 
Milde vintre og en varm vår gjør at humlen skyter knopper for tidlig. Det fører til at veksten stagnerer og produksjonen blir dårlig.
 
Ringnes sliter
- Det er nesten ikke mulig å få tak i humle i dag, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Hanne Bügel til tidsskriftet Nature.
 
Heldigvis har Ringnes kjøpt inn så mye humle at de forhåpentligvis klarer seg frem til årets avlinger kommer på markedet i oktober og november.
 
Humlen importeres fra både Mellom-Europa og USA.
 
Mangedoblet pris
I 2006 lå prisene på rundt 25 euro for et kilo humle. I dag er prisen det 20-dobbelte, slik at ett kilo koster rundt 500 euro.
 
- En av grunnene til prisøkningen er at det var elendige avlinger i 2007 på grunn av dårlig vær. Overskuddslagrene fra 2006 ble derfor raskt brukt opp i 2007, sier Bügel.
 
Må tilpasses
Nå jakter engelske bønder på andre humlesorter som kan tåle det nye klimaet. En plante fra Sør-Afrika er under utprøving på gårder i England.
 
Etter den rekordvarme sommeren i 2003 har tyske humledyrkere vendt seg mot Tyrkia. Håpet er å kunne dyrke humlen der, og nylig gav EU dem 6 millioner euro for å bygge kunstige vanningssystemer i landet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende
Ukens drink

Når en iskaffe får smak av appelsin og vodka, blir den faktisk varmende

Iskaffe er kanskje ikke førstevalget i november, men litt denne kombinasjonen føles nesten som medisin. Viktigst er at den smaker godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her