Mangler humle

Ølprodusentene i Norge har allerede varslet høyere priser. Nå er det nesten umulig å få tak i humle til produksjonen. Det kan gjøre øl enda dyrere.
Redaksjonen
27 Mai 2008 - 12:00

I begynnelsen av mai ble det klart at samtlige norske bryggerier ville øke ølprisene. Årsaken var høyere priser på humle og malt. Men nå er det flere problemer, noe som igjen påvirker prisene.
 
Endringer i været skaper nemlig problemer for den europeiske humleplanten.
 
Milde vintre og en varm vår gjør at humlen skyter knopper for tidlig. Det fører til at veksten stagnerer og produksjonen blir dårlig.
 
Ringnes sliter
- Det er nesten ikke mulig å få tak i humle i dag, sier kommunikasjonssjef i Ringnes, Hanne Bügel til tidsskriftet Nature.
 
Heldigvis har Ringnes kjøpt inn så mye humle at de forhåpentligvis klarer seg frem til årets avlinger kommer på markedet i oktober og november.
 
Humlen importeres fra både Mellom-Europa og USA.
 
Mangedoblet pris
I 2006 lå prisene på rundt 25 euro for et kilo humle. I dag er prisen det 20-dobbelte, slik at ett kilo koster rundt 500 euro.
 
- En av grunnene til prisøkningen er at det var elendige avlinger i 2007 på grunn av dårlig vær. Overskuddslagrene fra 2006 ble derfor raskt brukt opp i 2007, sier Bügel.
 
Må tilpasses
Nå jakter engelske bønder på andre humlesorter som kan tåle det nye klimaet. En plante fra Sør-Afrika er under utprøving på gårder i England.
 
Etter den rekordvarme sommeren i 2003 har tyske humledyrkere vendt seg mot Tyrkia. Håpet er å kunne dyrke humlen der, og nylig gav EU dem 6 millioner euro for å bygge kunstige vanningssystemer i landet.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fastfood som tenkes kan
Dagens rett

Den beste fastfood som tenkes kan

Blåskjell er hverdagsluksus og hurtigmat i et og samme nett. Prøv denne velsmakende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her