Mangler kvalifisert arbeidskraft

Reiselivsnæringen er inne i sin høysesong. Men i et stramt arbeidsmarked er det ikke lett å rekruttere folk.

Kvalifisert arbeidskraft som kokker, resepsjonister og servitør med fagbrev er det vanskelig å få tak.
 
Daglig leder ved Vesterålen Hotell og kongressenter, Vegard Melchiorsen, forteller at de i høysesongen har en stab på rundt 40 personer mot ellers i året 20.
 
Begynner i januar
- Vi begynner allerede i januar arbeidet med rekruttering. Ut over NAV og vår egen webside bruker vi vårt eget nettverk i inn-  og utland for å få tak i arbeidskraft til sommersesongen. Det er nesten umulig å få tak i faglærte norske kokker. I år har vi derfor måttet rekruttert kokker og resepsjonister fra Tyskland og Sverige, sier han.
 
Vanskelig
Det er særlig de siste to årene det har vært vanskelig å skaffe folk i sommersesongen, og Melchiorsen mener problemet vil øke i årene som kommer.
 
Kjell Sundberg fra Gällivarre trives godt hos sin norske arbeidsgiver, med faglige utfordringer og en lønn som ligger 20-30 prosent over hva han ville få i Sverige.
 
Ingvild Turrell ved Andøy Friluftssenter har også problemer med å skaffe folk.
 
De har derfor måttet gå til utlandet for å fylle opp staben. I dag har hun en fransk og en russisk ansatt.
 
Ikke bare i nord
Men problemet med arbeidskraft er ikke bare i nord. Utestedet og restauranten Tollboden i Kragerø har i alt 25 svensker ansatt som kelnere, bartendere og kjøkkenpersonell. Uten den unge invasjonen fra «søta bror» ville utestedet slite med å kunne betjene alle gjestene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen