Mangler kvalifisert arbeidskraft

Reiselivsnæringen er inne i sin høysesong. Men i et stramt arbeidsmarked er det ikke lett å rekruttere folk.

Kvalifisert arbeidskraft som kokker, resepsjonister og servitør med fagbrev er det vanskelig å få tak.
 
Daglig leder ved Vesterålen Hotell og kongressenter, Vegard Melchiorsen, forteller at de i høysesongen har en stab på rundt 40 personer mot ellers i året 20.
 
Begynner i januar
- Vi begynner allerede i januar arbeidet med rekruttering. Ut over NAV og vår egen webside bruker vi vårt eget nettverk i inn-  og utland for å få tak i arbeidskraft til sommersesongen. Det er nesten umulig å få tak i faglærte norske kokker. I år har vi derfor måttet rekruttert kokker og resepsjonister fra Tyskland og Sverige, sier han.
 
Vanskelig
Det er særlig de siste to årene det har vært vanskelig å skaffe folk i sommersesongen, og Melchiorsen mener problemet vil øke i årene som kommer.
 
Kjell Sundberg fra Gällivarre trives godt hos sin norske arbeidsgiver, med faglige utfordringer og en lønn som ligger 20-30 prosent over hva han ville få i Sverige.
 
Ingvild Turrell ved Andøy Friluftssenter har også problemer med å skaffe folk.
 
De har derfor måttet gå til utlandet for å fylle opp staben. I dag har hun en fransk og en russisk ansatt.
 
Ikke bare i nord
Men problemet med arbeidskraft er ikke bare i nord. Utestedet og restauranten Tollboden i Kragerø har i alt 25 svensker ansatt som kelnere, bartendere og kjøkkenpersonell. Uten den unge invasjonen fra «søta bror» ville utestedet slite med å kunne betjene alle gjestene.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Vinmesse 11. mars i Oslo

Årets begivenhet: Flere hundre av de beste vinene fra mer enn 50 vinhus

Bli med på en fabelaktig vinmesse med en bredde du sjelden ser maken til. Smak flere hundre viner fra noen av verdens beste produsenter. Ta med en venn, kollega eller en du er glad i og bli med på årets store begivenhet for den vinintresserte. Les hele saken

Til toppen