Markedet for Cognac økte i 2004

I løpet av 2004 er salget av cognac økt til 378 110 hl, noe som tilsier en økning på 6,1 prosent (+ 21 780 hl) fra 2003, og 10,0 prosent (+34 355 hl) fra 2002.
Redaksjonen
04 Mars 2005 - 01:00

Dette salget tilsvarer 135 millioner flasker, som er det beste salget som har vært gjennom de siste 14 årene. Verdiøkningen på salget har derimot, grunnet svak dollarkurs, kun økt med 0,9 prosent.
 
Salget av cognac er i hovedsak i 3 store geografiske områder.
 
-Nord-, Sør- og Mellom-Amerika (38,7%)
-Europa (39,8%)
-Asia (19,1%)
 
Det er vel verdt å merke seg at eksporten for 2004 til de amerikanske landene er 2,7 ganger så stor som i 1993. Den prosentvise økningen i markedet er på 1,1 prosent. USA er fremdeles det største markedet for cognac med 137 924 hl i 2004 (+0,3 prosent).
 
Salget i Europa har økt betraktelig det siste året - hele 7,0 prosent i forhold til 2003. Storbritannia, Frankrike og Tyskland er de viktigste markedene med 77 678 hl, mens eksporten til Skandinavia har hatt en pen økning med 4,6% til 31 123 hl.
 
Salg per kategori
Det er i 2004 en gledelig økning i alle segmentene innen cognac, men det er en større økning innen høykvalitets cognac. Det er også verdt å merke seg skiftet hos konsumentene i de amerikanske landene mot cognac av høyere kvalitet.
 
-VS, 3 stjerner og liknende (209 975 hl/55,5% av markedet)
Global økning på 2,4 prosent takket være en økning på det europeiske markedet med 7,1 prosent. De amerikanske landene har hatt en svak tilbakegang (-1,4 prosent) mens Asia har hatt en tilbakegang på 35,4 prosent dog på et mye mindre volum.
 
-VSOP og liknende (130 164 hl/34,4% av markedet)
Global økning med 9,4 prosent. Amerikanske land +7,3 prosent, Europa +5,7prosent og Asia +14,5prosent.
 
-Napoléon, XO, Extra og annen svært høy kvalitet (37 971 hl /10,1 % av markedet)
En svært god økning globalt med +17,5 prosent. Amerikanske land +19,3 prosent, Europa +10,4 prosent og Asia +24,2 prosent.
 
-Bulk
Bulk salg representerer 32 777hl, eller 8,7 prosent, av salget i 2004.
 
Kilde: Vitisphere.com

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her